przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

III Festiwal Kultury żydowskiej SIMCHA - kuchnia żydowska i nie tylko

   

Kuchnie narodowe mają na ogół wyrażne korzenie. Nie można tego powiedzieć o kuchni żydowskiej - jest ona tyglem, w którym mieszają się przeróżne tradycje, a tym samym i przeróżne potrawy.

W kuchni Izraelitów znalzały swe miejsce produkty i potrawy z wielu stron świata: włoskie przyprawy, zioła krajów słowiańskich, mięso jagnięce z Bliskiego Wschodu, holenderskie solone ogórki, sledzie, ciasta maslane do kawy, wschodnioeuropejskie barszcze, potrawy ze śmietaną, naleśniki, kasza gryczana, ciemny razowy chleb, wędzona ryba i kompoty z owoców.

Z pobytu na Bałkanach wymieśli Żydzi umiejętność nadziewania warzyw i szczególne upodobanie do potraw z bakłażanów, a w mierę spokojne bytowanie w obrębie Cesarstwa Austro-Węgierskiego uczyniło z nich smakoszów gulaszy, strudli, wykwintnego ciasta i przyprawy w postaci sproszkowanej papryki.

Gdy mówi się o kuchni żydowaskiej, nie sposób pominąć kwestii najbardziej intrygującej - przepisów koszernej sztuki kulinarnej.

Nie wszyscy wiedzą, iż ich podstawę można znaleść w Biblii, w III Księdze Mojżeszowej.

Prowadzenie rytulanej kuchni żydowskiej stanowi naistotniejszy bodaj przejaw religijnej i narodowej tożsamości. Jest ukłaonem oddanym przodkom, tradycji, wspólnocie.
Stwarza poczucie przynależności do tego jedynego w świecie narodu, którego odrębność zaznacza się tak wyraźnie nawet w zasadach żywieniowych.

XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA odbędzie się w dniach 29 maj do 3 czerwiec we Wrocławiu.

Dokładny plan festiwalu:
www.simcha.art.pl/2011/04/29052011... 1000-jarmark.html

najczęściej czytane

2009.06.16 czytano: 10930
Ostatni zakup - syrop miętowy i cytrynowy

2009.03.02 czytano: 8768
Nowość - woda cisowianka gazowana z miętą

2008.06.12 czytano: 8189
Wspomnienie dzieciństwa

2009.03.02 czytano: 7569
Nowość - syrop różany

2008.03.19 czytano: 7138
Operacje plastyczne wśród gwiazd


ostatnio komentowane

Gotowanie czas zacząć
2013.07.19 ostatni komentarz:
Kochana, to czekamy na propozycje :) ...

Spotkajmy się w kuchni :)
2013.06.10 ostatni komentarz:
Ja na to jak na lato, tylko niewiem czy co...

Cykl "Smoothie - bomby witaminowe"
2013.06.10 ostatni komentarz:
Jolciu i Majanko cieszy mnie że chcecie skorzystać z moich...

Wiekanoc 2013
2013.03.30 ostatni komentarz:
Ewelinko zdrowych i wesołych Świąt życzę Tobie oraz Twojej Rodzince...

Piąte urodziny
2013.03.07 ostatni komentarz:
Już ? Naprawdę , sto lat Ewelosko A od Margot...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 9

Copyright © 2008 ewelosa.pl