praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
III Festiwal Kultury żydowskiej SIMCHA - kuchnia żydowska i nie tylko
Kuchnie narodowe mają na ogół wyrażne korzenie. Nie można tego powiedzieć o kuchni żydowskiej - jest ona tyglem, w którym mieszają się przeróżne tradycje, a tym samym i przeróżne potrawy. W kuchni Izraelitów znalzały swe miejsce produkty i potrawy z wielu stron świata: włoskie przyprawy, zioła krajów słowiańskich, mięso jagnięce z Bliskiego Wschodu, holenderskie solone ogórki, sledzie, ciasta maslane do kawy, wschodnioeuropejskie barszcze, potrawy ze śmietaną, naleśniki, kasza gryczana, ciemny razowy chleb, wędzona ryba i kompoty z owoców. Z pobytu na Bałkanach wymieśli Żydzi umiejętność nadziewania warzyw i szczególne upodobanie do potraw z bakłażanów, a w mierę spokojne bytowanie w obrębie Cesarstwa Austro-Węgierskiego uczyniło z nich smakoszów gulaszy, strudli, wykwintnego ciasta i przyprawy w postaci sproszkowanej papryki. Gdy mówi się o kuchni żydowaskiej, nie sposób pominąć kwestii najbardziej intrygującej - przepisów koszernej sztuki kulinarnej. Nie wszyscy wiedzą, iż ich podstawę można znaleść w Biblii, w III Księdze Mojżeszowej. Prowadzenie rytulanej kuchni żydowskiej stanowi naistotniejszy bodaj przejaw religijnej i narodowej tożsamości. Jest ukłaonem oddanym przodkom, tradycji, wspólnocie. Stwarza poczucie przynależności do tego jedynego w świecie narodu, którego odrębność zaznacza się tak wyraźnie nawet w zasadach żywieniowych. XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA odbędzie się w dniach 29 maj do 3 czerwiec we Wrocławiu. Dokładny plan festiwalu: www.simcha.art.pl/2011/04/29052011... 1000-jarmark.html |
|
najczęściej czytane2009.06.16 czytano: 11216 Ostatni zakup - syrop miętowy i cytrynowy
2009.03.02 czytano: 9083 Nowość - woda cisowianka gazowana z miętą
2008.06.12 czytano: 8528 Wspomnienie dzieciństwa
2009.03.02 czytano: 7854 Nowość - syrop różany
2008.03.19 czytano: 7393 Operacje plastyczne wśród gwiazd
ostatnio komentowaneGotowanie czas zacząć 2013.07.19 ostatni komentarz: Kochana, to czekamy na propozycje :) ...
Spotkajmy się w kuchni :) 2013.06.10 ostatni komentarz: Ja na to jak na lato, tylko niewiem czy co...
Cykl "Smoothie - bomby witaminowe" 2013.06.10 ostatni komentarz: Jolciu i Majanko cieszy mnie że chcecie skorzystać z moich...
Wiekanoc 2013 2013.03.30 ostatni komentarz: Ewelinko zdrowych i wesołych Świąt życzę Tobie oraz Twojej Rodzince...
Piąte urodziny 2013.03.07 ostatni komentarz: Już ? Naprawdę , sto lat Ewelosko A od Margot...
|