przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Retro rurki francuskie z waniliowym kremem na Tłusty Czwartek

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Maślane ciasto:
300 g masła
100 g mąki

Podstawowe ciasto:
200 g mąki
1/2 jajka
1/2 łyżki octu 3%
1/2 łyżeczki drobnej soli
około 1/2 szklanki wody

1 jajko
gruby cukier kryształ

Waniliowy krem:
325 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy mąślane ciasto - siekamy zimne masło z mąką i szybko formujemy kulę. Ja włożyłam je do lodówki na czas przygotowania ciasta podstawowego bo było miękkie.

Przesiewamy mąkę na ciasto podstawowe i łączymy z solą, połową jajka i octem. Stopniowo dolewamy wodę i zarabiamy ciasto - ma być miękkie i elastyczne jak na pierogi.

Wyrabiamy i wałkujemy na kształt koła, na środku układamy rozwałkowane na kwadrat ciasto maślane i składamy w kopertę - najpierw zakładamy boki a później składamy razem obie warstwy.

Całość ponownie wałkujemy i składamy w kopertę a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Powtarzamy składanie, wałkowanie i chłodzenia ciasta jeszcze trzy razy.

Nagrzewamy pierakrin do 200'C.Wałkujemy ciasto cienko na blacie lekko opruszonym mąką i kroimy w długie paski o szerokości około 2 cm.

Foremki na rurki owinęłam papierem do pieczenia a następnie na niego nawiajmy paski ciasta. Układamy je na blaszcze z papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Po wyjęciu lekko studzimy i wyjmujemy fopremki - zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy krem waniliowy - ubijamy na puszystą mase serek marscapone z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem.
Osobno ubijamy śmietankę na sztywno.

Łączymy obie masy i szprycujemy nią rurki.



Dzisiaj mamy Tłusty Czwartek i wszędzie pełno pączków, faworków a ja postanowiłam zrobić rurki z kremem.

Jakiś czas temu zobaczyłam je na blogu Komarki www.everycakeyoubake.blogspot.com...
a dzisijeszy dzien był odpowiedni by je zrobić.

Ciasto francuskie nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu jak się powszechnie sądzi. Jest bardzo przyjemne w obróbce i formowaniu.

Rertro rurki z kremem waniliowym z serka marscapone są rewelacyjne - i powiem Wam w sekrecie, iż nie zjadałam dzisiaj ani jednego pączka ale nie pytajcie ile rurek za to zjadłam ;)


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.02.16 jolantaszyndlar
 
Kochana ja chętnie zamienię wszystkie pączki świata na te rurki:) ...chętnie wypróbuję przepis:) wielki buziak
2012.02.17 margot
 
aj jakie rurki , wspaniałe
2012.02.25 Szarlotek
 
Zdecydowanie też wolę takie rurki od pączusiów i to nadzienie z serka...Ten pomysł kupuję w 100% :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl