przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Tort Baileys z musem brzoskwiniowym

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Tort Baileys z musem brzoskwiniowym

Składniki:

Tort Baileys z musem brzoskwiniowym Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
15 dkg cukru
2 łyżki cukru z naturalną wanilią
10 dkg mąki
5 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mus brzoskwiniowy:
5 płaskich łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń (48 dkg po odsączeniu )
sok z 1 cytryny

Krem Baileys:
8 płaskich łyżeczek żelatyny
200 ml likieru baileys
5 dkg cukru
30 dkg jogurtu naturalnego - ja dałam danon bez cukru
600 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki zagęstnika do śmietany
2 łyżki krokantu - ja nie dałam bo nie miałam
50 ml likieru baileys



Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrami. Na masę przesiać obie mąki z proszkiem, wymieszać.
Tortownicę o śr.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia- tylko dół - i wylewamy na nią ciasto.

Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C - ja piekłam w 140'C.

Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i przecinamy na dwa placki.
Dolny placek kładziemy na paterze i nakładamy obręcz z tortownicy.

Teraz robimy pierwszą część kremu baileys:
4 łyżeczki żelatyny moczymy w wodzie lekko ją mieszając (wody tylko tyle by zakryła żelatynę).

100 ml likieru podgrzewamy z 25 g cukru. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy.

Dodajemy 150 g jogurtu i mieszamy. Śmietankę kremówkę 300 ml ubijamy i dodajemy do kremu.

Wylewamy na dół ciasta i równamy powierzchnię. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

Teraz przygotowujemy mus brzoskwiniowy:
Owoce miksujemy - 2 połówki odłóżcie do dekoracji. Żelatynę moczymy w wodzie.
Brzoskwinie podgrzewamy z sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy stale mieszając. Lekko studzimy.

Schłodzony ale nie zastygły mus brzoskwiniowy wylewamy na krem i mrozimy 10 minut.

Teraz przygotowujemy drugą część kremu baileys dokładnie tak samo jak pierwszą.

Wylewamy go na warstwę musu i schładzamy w lodówce aż stężeje. Ściągamy obręcz tortownicy.

Teraz ubijamy śmietankę kremówkę z zagęstnikiem. 2/3 posmarować tort, bok obsypać krokantem. Resztę śmietany wycisnąć na tort który wcześniej lekko polewamy 50 ml likieru - ja dodałam do niego troszkę żelatyny.

Odłożone brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy ozdobnie na środku tortu oraz w rozetki z bitej śmietany.



Przepis wygląda na skomplikowany ale bardzo szybko się go robi - trzeba tylko sobie wszystko przygotować i mieć pod ręką.

Tort jest przepyszny - nawet mój mąż który nie jada tortów tym się zachwycił i bardzo mu smakował. Jest orzeźwiający i nie słodki. A przepis wynalazłam w gazecie "Sól i pieprz" z 2005 roku.



Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl