przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pieczone pierożki drożdzowe ze szpinakiem

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pieczone pierożki drożdzowe ze szpinakiem

Składniki:

Pieczone pierożki drożdzowe ze szpinakiem Ciasto:
250 ml mleka
35 g drożdży świeżych
50 dkg mąki
80 g masła roztopionego
2 żółtka
1 jajka
5 g cukru
szczypta soli

Farsz:
25 dkg szpinaku
2 ząbki czosnku
10 dkg sera ricotta
10 dkg sera mozzarella
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżka mąki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
gałka muszkatołowa świeżo starta


Sposób przygotowania:

Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia - a zostawiłam na pół godziny.

Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - około 40 minut.

Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część.

Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 200'C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia.

Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia.


Mój synek od rana mi mówił, że chce szpinak na obiadek.
Wynaleźliśmy razem te pierożki w internecie u Liski i już było wiadomo co będzie na obiad.

Synek bardzo dzielnie mi pomagał - odrywał porcje ciasta i robił z nich kółeczka.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl