przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Brioszki

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Brioszki

Składniki:

Brioszki 1 opakowanie suszonych droźdzy
50 g drobnego cukru
15 g soli
50 dkg białej mąki chlebowej
sok z 1/2 pomarańczy
6 jajek roztrzepanych
25 dkg miękkiego masła

do posmarowania:
1 żółtko
sok pomarańczowy
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Wsyp do miski drożdze, cukier, sól i mąkę. Dołącz sok i jajka. Teraz musimy zarobic ciasto aż bedzie gładkie i elastyczne.

Masło pokrójcie na niewielkie kawałki i stopniowo dodajcie do ciasta. Przykryjcie miskę folią i odstawcie w temperaturze pokojowej tak aby podwoiło objętość.

Teraz rozklepcie ciasto aby pozbawić je nadmiaru powietrza. Uformujcie kulę i włóżcie do miski, przykryjcie folią i wstawcie ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Najpierw ogrzejcie ciasto do temperatury pokojowej i teraz zagniećcie jeszcze raz. Odrywajcie małe porcje ciasta i formujcie 14 wałeczków, nadając im owalny kształt.

Układajcie brioszki na blaszce, posmarujcie mieszaniną z żółtka, soku i soli. Zostawcie na pół godziny.

Brioszki pieczemy w 200'C a przed włożeniem ich do piekarnika ponownie posmarujcie je glazurą. Pieczemy około 20 minut aż będą złociste.


To przepis od Nigelli Lawson, jest rewelacyjny jak kazdy jej przepis.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 5

Copyright © 2008 ewelosa.pl