przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pszenny chleb z chrupiącą skórką

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pszenny chleb z chrupiącą skórką

Składniki:

Pszenny chleb z chrupiącą skórką 500 g maki pszennej
10 g soli
10 g świeżych drożdzy
350 g wody


Sposób przygotowania:

W misce łączymy makę z solą. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze i wlewamy do mąki. Całość mieszamy łyżką przez 30 sekund. Przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin.

Teraz przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, składamy je na jakbyśmy robili kopertę. Przekładamy na ściereczkę obsypaną mąką łączeniem do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ja wkładam ściereczke z ciaste do miski.

W tym czasie garnek żeliwny wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 230"C.

Po około 30 minutach nagrzewania się garnka zdejmujemy przykrywę i przekładamy wyrośnięty chleb do garnka(obracając dołem do góry) przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kuchenną kratkę i studzimy.


Metoda bez garnka - podaję za Liską
Jeśli mamy kamień, można go rozgrzać w piekarniku do temperatury 230 st C. Jeśli nie, blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę.

Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 st C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba - upieczony chleb, popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos).
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.



Zawsze się mi wydawało, że upieczenie chleba to bardzo skomplikowana sprawa. Nigdy w życiu nie zrobiłam sama chleba.

Przepis na pszenny chlebek z chrupiacą skórką znalazłam u Liski z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... i postanowiłam go zrobić. Wyglądał na bardzo prosty w przygotowaniu a dla mnie jako osoby debiutującej w pieczeniu prawdziwego chleba było to czynnikiem przeważajacym.

Chlebek piekłam w garnku tefala gdyż nie posiadam jeszcze garnka rzymskiego - ale teraz już wiem, że muszę go mieć.
Chlebek jest pachnący i bardzo ale to bardzo smaczny - piekłam już go kilka razy i zawsze wychodził.

Narazie nie dla mnie są zakwasy, hydracje i różne inne pojęcia które na tym etapie mi nic nie mówią. Ale mam skrytą nadzieję, że dzieki takim pasjonatom pieczenia domowego chleba jak Liska czy Tatter czy Mirrabelka to się zmieni :)
Bo gdy tylko nie będę czegoś wiedziała to bez zachamowań będę pytała.

Przecież do odważnych świat należy ...


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl