przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie - Weekendowa Piekarnia 48

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

28 dkg mąki
10 g świeżych drożdzy lub 1 łyżeczka drożdzy instant
125 ml letniego mleka
30 g rozpuszczonego masła plus 15 g do smarowania
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w połowie mleka i odstawiamy na pięć minut.
Do reszty mleka dodajemy jajko, cukier i 30 g masła.

Makę łączymy z solą i dodajemy mleko z masłem i rozczyn. Wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości - na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt kroimy na cztery paski o szerokości około 5 cm. Każdy pasek dzielimy na cztery części. Otrzymamy 16 małych prostokątów.

Każdy mały prostokąt smarujemy masłem i składamy na pół posmarowaną częścią do środka - tak by górna część wystawała około 1 cm nad dolną.

Bułeczki układamy na blaszce dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.

Ułożone bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po wyrośnięciu jeszcze raz smarujemy masłem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C przez 15-20 minut.



Gospodarzem tego wydania Weekendowej Piekarni jest Atinka z blogu www.atinabc.blox.pl. Zaproponowała Nam bułeczki które swój początek u Mirabbelki z www.chleb.info.pl.

Bułeczki są pyszne, lekko słone i lekko słodkie - w sumie to nie wiem jakie bardziej. Ale najważniejsze jest to, że bułeczki wszystkim bardzo smakowały i napewno będą naszym częstym gościem.

Ciasto jest puszyste i bardzo łatwo się je formuje - mają tylko jedna wielką wadę. Zbyt szybko znikają z talerza i pojedyńcza porcja jest zdecydowanie za mała dla mojej rodziny. :)

Dziekuję Mirabelce za przepis, Atince za gościnność a Margot za patronat nad Weekendową Piekarnią.



Przepis dodał(a) ewelosa


2009.10.24 margot
 
A ja dziękuję, że Eweloso już drugi raz znalazłaś czas, żeby piec razem z WP.

A same bułki twoje są wzorcowe, piękne.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl