przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dynią - Weekendowa Piekarnia 49

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

11,5 dkg puree z dyni
10 g świeżych drożdzy
po 1/2 łyżeczki mielonych kardamonu i imbiru - ja dałam 1 łyżeczke przyprawy baharat i odrobinę cynamonu oraz dodatkowo 2 małe kosteczki kandyzowanego imbiru
1/2 kg maki chlebowej
14 dkg ciepłej wody
70 g cukru - dałam 60 g
8 g soli
55 g oleju
1 jajko + do posmarowania
sezam - do posypania


Sposób przygotowania:

Upieczoną dynię przeciskamy przez parske lub rozgniatamy i zostawiamy na noc na sitku, by pozbyć się jak najwięcej płynu.

Następnego dnia w misce łączymy drożdze, baharat, cynamon, 90 g mąki z ciepłą wodą. Zostawiamy bez przykrycia na 10-20 minut do momentu aż pojawią się bąbelki.

Do miski z zaczynem dodjemy cukier, sól, olej, jajko, dynię i dobrze wszystko mieszamy. Wsypujemy resztę mąki.

Ja teraz pomogłam sobie robotem i całość przełożyłam do misy robota i wyrobiłam ciasto - jest ona twarde, nie klejące się.

Miskę po cieście myjemy i moczymy w goracej wodzie. Przekładamy ciasto, pryzkrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 2-3 godziny. Powinno potroić objętość.

Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy dowolne bochenki. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cienko wałkujemy i zwijamy w rulon. Każdy rulon rolujemy dłońmi na stolnicy, tak by powstały równej pod względem długości i grubości cienkie na końcach wałki. Wałki łączymy na jednym końcu.

Teraz prawy zewnętrzny wałek unosimy do góry i zaplatamy nad, potem pod, potem nad kolejnymi wałkami idąc w lewo. Powtarzamy całą operację z wałkiem który teraz jest najbardziej po prawej. Postępujemy tak, aż do zaplecenia całości. Sklejamy koniec.

Bochenki przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem i przykrywamy folią. Zostawiamy do wyrastania na godzinę aż potroi objetość.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C, bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze szcyptą soli i posypujemy sezamem.
Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce.



Gospodarna Narzeczona z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... w ramach 49 wydania Weekendowej Piekarni zaproponowałam Nam Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dynią.

Ja zrobiłam go w formie chałki - chlebek jest bardzo puszysty, żółciutki i bardzo pachnący dzięki przyprawom. Kandyzowany imbir lekko zaostrzył smak i nadał dodatkowego aromatu.

Ten chlebek przypomina mi chałkę - a ja bardzo lubię chałkę więc i ten chlebek mi bardzo smakuje.









Przepis dodał(a) ewelosa


2009.10.30 margot
 
Piękne, chałka ma ładny kolor, ładnie zapleciona a że pyszna to ja wiem już.

Bardzo jest mi miło, że znalazłaś czas na przyłączenie się do WP:)
2009.10.30 ewelosa
 
Margot dziekuję za pochwały - ta chałka musiała mi zrobić psikusa, wyrosła równo a podczas pieczenia się wybrzyszyła. Ale i tak mi się podoba :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 10

Copyright © 2008 ewelosa.pl