praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dynią - Weekendowa Piekarnia 49
Składniki:
11,5 dkg puree z dyni 10 g świeżych drożdzy po 1/2 łyżeczki mielonych kardamonu i imbiru - ja dałam 1 łyżeczke przyprawy baharat i odrobinę cynamonu oraz dodatkowo 2 małe kosteczki kandyzowanego imbiru 1/2 kg maki chlebowej 14 dkg ciepłej wody 70 g cukru - dałam 60 g 8 g soli 55 g oleju 1 jajko + do posmarowania sezam - do posypania |
Sposób przygotowania:
Upieczoną dynię przeciskamy przez parske lub rozgniatamy i zostawiamy na noc na sitku, by pozbyć się jak najwięcej płynu. Następnego dnia w misce łączymy drożdze, baharat, cynamon, 90 g mąki z ciepłą wodą. Zostawiamy bez przykrycia na 10-20 minut do momentu aż pojawią się bąbelki. Do miski z zaczynem dodjemy cukier, sól, olej, jajko, dynię i dobrze wszystko mieszamy. Wsypujemy resztę mąki. Ja teraz pomogłam sobie robotem i całość przełożyłam do misy robota i wyrobiłam ciasto - jest ona twarde, nie klejące się. Miskę po cieście myjemy i moczymy w goracej wodzie. Przekładamy ciasto, pryzkrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 2-3 godziny. Powinno potroić objętość. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy dowolne bochenki. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cienko wałkujemy i zwijamy w rulon. Każdy rulon rolujemy dłońmi na stolnicy, tak by powstały równej pod względem długości i grubości cienkie na końcach wałki. Wałki łączymy na jednym końcu. Teraz prawy zewnętrzny wałek unosimy do góry i zaplatamy nad, potem pod, potem nad kolejnymi wałkami idąc w lewo. Powtarzamy całą operację z wałkiem który teraz jest najbardziej po prawej. Postępujemy tak, aż do zaplecenia całości. Sklejamy koniec. Bochenki przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem i przykrywamy folią. Zostawiamy do wyrastania na godzinę aż potroi objetość. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze szcyptą soli i posypujemy sezamem. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce. Gospodarna Narzeczona z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... w ramach 49 wydania Weekendowej Piekarni zaproponowałam Nam Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dynią. Ja zrobiłam go w formie chałki - chlebek jest bardzo puszysty, żółciutki i bardzo pachnący dzięki przyprawom. Kandyzowany imbir lekko zaostrzył smak i nadał dodatkowego aromatu. Ten chlebek przypomina mi chałkę - a ja bardzo lubię chałkę więc i ten chlebek mi bardzo smakuje. |
2009.10.30 margot
|
| Piękne, chałka ma ładny kolor, ładnie zapleciona a że pyszna to ja wiem już. Bardzo jest mi miło, że znalazłaś czas na przyłączenie się do WP:) |
2009.10.30 ewelosa
|
| Margot dziekuję za pochwały - ta chałka musiała mi zrobić psikusa, wyrosła równo a podczas pieczenia się wybrzyszyła. Ale i tak mi się podoba :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|