przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pszenny chleb z orzechami

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pszenny chleb z orzechami

Składniki:

Pszenny chleb z orzechami 60 dkg mąki
2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdzy
10 dkg orzechów włoskich
270 ml wody
270 ml mleka


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w wodzie lub mleku. W misce mieszamy suche składniki z orzechami.

Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy łyżką około 30 sekund. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin.

Po tym czasie składamy chleb na pół i teraz albo pieczemy w garnku lub tak jak ja w blaszcze. Wtedy to smarujemy blaszkę cienko olejem i wkładamy do niej chleb. Zostawiamy do wyoścnięcia na około godzinę.

Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnika razem z ramekinem napełnionym wodą. Pieczemy 10 minut a po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 25-40 minut.

Albo jeżeli wolicie piec w garnku to wkładamy garnek z pokrywką do zimnego piekarnika i nagrzewamy przez pół godziny w tem,peraturze 230'C. Ciasto złożone na pół przekładamy do koszyka do wyrastania lub do miski.

Po nagrzaniu się garnka przekładamy chleb do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 20 minut. po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb kolejne 20-25 minut.

Upieczony chleb stukany w spód wydaje głuchy dżwięk.



Zauroczyło mnie zdjęcie na blogu Liski www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Miał to być chleb z piwem ale niestety piwa u mie w domu nie było więc zwiększyłam ilość wody - w oryginalnym ptrzepisie było 60 ml ciemnego piwa i 210 ml wody i zrobiłam pyszny chleb z orzechami.

To kolejny dowód na to iż przepisy Liski zawsze ale to zawsze się sprawdzają. Orzechy bardzo przyjemnie chrupią - ja jadłam chlebek z szynką parmeńską i serkiem korycińskim z czarnuszką.

Ser koryciński to specjalnośc podlasia - coraz bardziej popularny w innych regionach Polski.

Wiem, że producenci starali się o certyfikat Unii Europejskiej na produkowane tylko tutaj sery korycińskie. Jest bardzo dużo rodzajów: zwykłe solone bardziej lub mniej, z dodatkeim ziół, czosnku a ostatnio moim ulubionym jest ser koryciński z czarnuszką.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 9

Copyright © 2008 ewelosa.pl