przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57

Składniki:

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57 80 ml mleka
1 jajko
50 g jogurtu - dałam z czerwonych pomarańczy 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy - zamiast wody dałam 1 łyżkę ekstraktu pomarańczowego i łyżkę skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny - dałam 1 łyżeczkę ekstratku cytrynowego
20 g cukru
chlust ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
20 g masła - roztopionego
350 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka drożdży instant - dałam 10 świeżych


Sposób przygotowania:

W misce robota połączyłam mąkę, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.
Mleko lekko podgrzałam i wkruszyłam do niego drożdze - odstawiłam dosłownie na chwilę.
W miseczce połaczyłam jajko z jogurtem oraz ekstraktami - wszytkoe lekko roztrzepałam. Dodałam letnie masło.

Teraz dodajemy wszytstkie składniki do mąki i wyrabiamy ciasto - będzie lśniące i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Formujemy dowolny kształ bochenka lub robimy bułeczki - ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Ja dodatkowo posmarowałam brioszki mlekiem z odrobina cukru oraz posypałam płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200'C przez 15-25 minut.



Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Tilianara z blogu www.kuchniaszczescia.blogspot.com... zaproponowała cudownie zapowiadającą się bioszkę. Już od samego czytania chciało się jej skosztowac i o mały włos bym prezgapiła to wydanie WP. Ale mam nadzieję, ze Margotka zaliczy mi to poniedziałkowe pieczenie :)

Brioszka jest tak pyszna, że brakuje słów by mi to opisać - aromaty wspaniale sie uzupełniają. Wspaniała do jedzenia z masełkiem czy dżemem, a nawet tak do łapki bez niczego.

Dziękuję Tili za otwarcie nam swoich progów a Margot za ideę Weekendowej Piekarni.


I muszę się tutaj pochwalić - mój zakwas żytni aż rwie się do pieczenia. Został nazwany Hektor :) i już nie mogę się doczekac pierwszego chleba jakiego upiekę z jego udziałem.






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.01.11 margot
 
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57 Margotka, aż podskakuje z radości, że Ewelosa upiekła tą pyszną brioszkie i zaliczy na bank, zaliczy ****
2010.01.11 ewelosa
 
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57 Margot wielkie dziękuję ślę w Twoim kierunku :)
2010.02.03 Majana
 
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57 Śliczne, śliczne! Ach, zachciało mi się ich znowu!:)
2010.02.03 ewelosa
 
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową Weekendowa Piekarnia 57 Majanko no to zakasaj rękawki i do roboty :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl