przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb pszenno-żytni Liski

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb pszenno-żytni Liski

Składniki:

Chleb pszenno-żytni Liski Zaczyn:
36 dkg mąki żytniej chlebowej - typ 720
30 dkg wody
20 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
23 dkg mąki żytniej chlebowej
30 dkg mąki pszennej
40 dkg wody
1 płaska łyżka soli morskiej - dałam 1/2 łyzki zwykłej i to było ciut za mało wg. mnie
3 g drożdży suszonych instant - ja dałam odrobinę świeżych
Zaczyn


Sposób przygotowania:

Dzień poprzedający pieczenie przed pójściem spać:
- w misce łączymy składniki zaczynu. Nie miksujemy chodzi o to by się połaczyły składniki. Miskę przykrywamy ścierczką i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - ja zrobiłam to mikserem około 5 minut - by składniki się połączyły.

Odstawiamy pod przykryciem na około 30-60 minut. Formę w której będziemy piekli nasz chleb smarujemy olejem i wysypujemy otrębami żytnimi - nie będzie przywierał. Przekładamy do formy ciasto na chleb.

Odstawiamy do wyrośniecia na 50-60 minut. Wierzch lekko spryskujemy olejem.
Ale patrzcie na swoje ciasto bo może tak się zdażyć, że gdy jest ciepło ciasto jest wyrośnięte po 40 minutach.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Możecie pozypac chleb po górze czym lubicie - mąką czy otrębami. Wkładamy wyrośnięte ciasto do piekarnika.

Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220'C. Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykrwamy go folią aluminiową. Dopiekamy 30-40 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy koniecznie z blaszki i dokładnie studzimy. Nie kroimy gorącego chleba.



Nawet nie wiecie jak się cieszę - zrobiłam sama zakwas żytni. To nie lada osiągnięcie jak dla mnie - zawsze mi się wydawało, iż zrobienie zakwasu jest bardzo skomplikowane i tylko naprawdę dobrzy piekarze czy piekarki ( ale to ładnie brzmi piekarka) potrafią go wyprodukować.

Ale ja tym samym spełniłam jedno z moich postanowień noworocznych - chciałam choć spróbować zrobić zakwas. I udało się :) Dziękuję tutaj bardzo Tatter i Margotce za cierpliwość i odpowiadanie na moje być może nudne pytania :) Wielkie dzięki Dziewczyny :)

Na pierwszy rzut - jak to się mówi -poszedł ulubiony chleb Liski - wydał mi się prosty do zrobienia i taki laik jak ja mógł sobie z nim poradzić.

Chleb wyszedł inny niż do tej pory piekłam - no bo to przecież chleb na zakwasie. Z małymi dziurkami, a chrupiącą skórką, o sprężystym miąższu.
Przepis od Liski z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... która mnie inspiruje od dawna - Lisko dziękuję





Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl