przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Normandzki chleb z jabłkami - Normandy Apple Bread

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn:
90 g mąki pszennej chlebowej
54 g wody
18 g gęstego zakwasu pszennego - dałam żytni

Ciasto właściwe:
360 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
116 g wody
170 g cydru - dałam redsa apple
10 g soli
5 g świeżych drożdży
zaczyn
75 g suszonych jabłek pokrojonych na małe kawałki


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy dokładnie. Przykrywamy i zostawiamy na około 12 godzin. Ja to robię zawsze wieczorem.

Następnego dnia mieszamy pozostałe składniki oprócz jabłek i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i wyrabiamy do ich równomiernego wymieszania.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Jeśli na dwie godziny to ciasto składamy po godzinie.

Formujemy chleb lub bułki, zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Ja ciasto chlebowe umieściłam w keksówce wysmarowanej oliwą i posypaną otrębami żytnimi - zostawiłam do wyrastania na 1,5 godziny.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika - 230'C na 15 minut (z parą) i po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy dalsze 20-25 minut.

Uważajcie by się z wierzchu nie przypaliły jabłka - ja przykryłam chleb po zmiejszeniu temperatury folią aluminiową. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Odkąd mam swój zakwas żytni tylko szukam i szukam na blogach przepisów na chleby na zakwasie. Nie mogę się nacieszyć, że mogę zrobić coś co do tej pory wydawało mi się bardzo skomplikowane.

Już nawet nie pamiętam w jaki sposób trafiłam do Ani z blogu www.mojamalakuchnia.blogspot.com... ale gdy zobaczyłam u niej ten chlebek z jabłkami wiedziałam, że muszę go upiec. Tym bardziej iż to chleb Mistrza Jeffreya Hamelmana którego ja powoli odkrywam.

Chleb wyszedł smaczny, lekko słodki od jabłek - ja zajadałam go z serkiem białym. Samo ciasto nie sprawiało mi kłopotu, było elastyczne i łatwe w obróbce.

A podczas pieczenia pachniało w domu jesienią - wiem wyda Wam się to conajmniej dziwne bo teraz mamy zimę w pełni- czasem gdy zbierałam jako dziecko z moim cudownym Dziadkiem jabłka a potem Babcia je smażyła.

I nie wiem czy to przeznaczenie czy zbieg okoliczności ale chleb upiekłam w Dzień Dziadka a zaczyn zrobiłam w Dzień Babci. I zdałam sobie sprawę z tego dopiero wtedy gdy poczułam zapach pieczonego chleba i jabłek - ten chleb od teraz będzie mi przypominał Babcię Karolinę i Dziadka Stanisława.




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.01.23 Ania
 
Bardzo się cieszę, że Ci się chlebek udał i że smakuje. To najważniejsze!

Pozdrawiam :)
2010.01.25 ewelosa
 
Aniu dziękuję za odwiedziny a chleb mi bardzo smakował oj bardzo :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl