przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Graham na zakwasie

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Graham na zakwasie

Składniki:

Graham na zakwasie Zaczyn:
70 g mąki pszennej typ 1850
70 g wody
30 g płynnego zakwasu pszennego hydracji około 125% - dałam żytni mój ma hyrdację 100% więc dołałm ciut do niego wody

Ciasto właściwe:
160 g mąki pszennej graham typ 1850
230 g mąki pszennej chlebowej - dałam mąkę pszenną typ 650 zawierającą 11g białka
230 g wody
8 g soli
cały zaczyn

ja dodałam dodatkowo 2 łyżki płatków gryczanych namoczonych w 4 łyżkach wody


Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn - mieszamy wodę z zakwasem na gładką masę. Dodajemy mąkę i łączymy na lużne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin.

W miseczce zalewamy płatki gryczane wodą i odstawiamy także na 12 godzin.

Następnego dnia łączymy wszytskie składniki razem tak z trzy minuty. Ciasto będzie średnio lużne.
Dalej wyrabiamy ciasto chlebowe by gluten był średnio rozwinięty.

Formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na około 2,5 godziny. Co 50 minut odgazowujemy ciasto - ropłaszczamy je, składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Formujemy bochenek, wkładamy do przygotowanego koszyka i odstawiamy do wyrastania na około 2 do 2,5 godziny w temperaturze 23-24'C. U mnie chleb wyrastał dwie godziny na kaloryferze.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C razem z blachą i przekładamy chleb na nagrzana blachę. Możecie go naciąc - ja tego nie zrobiłam. Pieczemy przez 40-45 minut.



Od dłuższego czasu chodził za mną chleb graham. Przeszukałam kilka blogów i u Gospodarnej Narzeczonej z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... znalazłam ten przepis który pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelmana.

Nie wiem jak to się dzieje ale ostatnio jakoś podświadomie chyba wybieram właśnie przepisy Mistrza.

Chleb graham wyszedł bardzo smaczny, dodatek płatków gryczanych jest lekko wyczuwalny. Skórka bardzo chrupiąca a miąższ z super dziurkami.
Zajadałam go z serkiem ricotta i kiełkami lucerny - które sama wychodowałam o pochwalę się :)

Powiem Wam nie sądziłam, że domowe pieczenie chleba może byc tak wspaniałą zabawą i relaksem.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl