przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62

Składniki:

Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62 Zaczyn:
100 g zakwasu żytniego razowego
100 g mąki pszennej typ 650
150 g letniej wody

Ciasto właściwe:
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej typ 650
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc lub na 12-14 godzin.

Do miski wlewamy wodę, rozpuszczamy w niej miód oraz drożdże. Dodajemy zaczyn, sól i mieszamy na jednolitą masę.

Wsypujemy mąkę i wyrobiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 2,5 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę albo blat. Składamy i wkładamy do koszyków - ja włożyłam do owalnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Mój chelb wyrastał 1,5 godziny.

Pieczemy początkowo przez 10 min w naparowanym piekarniku nagrzanym do 250'C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut.

Na samym końcu zmniejszyć temperaturę do 200'C i dopiekamy, aż będzie pięknie rumiany. Chleb dobrze wypieczony gdy się go postuka od dołu wydaje głuchy dżwięk.



Akurat musiałam upiec chleb i akurat w tym samym czasie Margot wstawiła u siebie kolejne zaproszenie do Weekendowej Piekarni.

Gospodynią tego wydania została Lu z blogu www.na-tropie-smaku.blogspot.com.
Ja wybrałam chleb codzienny na zakwasie - chleb nie sprawiał mi żadnych kłopotów. Ciasto jest bardzo przyjazne w formowaniu, ładnie wyrasta.

Smak chleba jest wyśmienity - jadłam go z domowej roboty powidłami śliwkowymi. Pyszności...

Margotku kochana dziękuję za pomysł Piekarni i Lu dziękuję za super przepisy.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.02.10 margot
 
Chleb codzienny Weekendowa Piekarnia 62 Super wygląda, a jeszcze te powidła na nim - wiem, wiem jakie dobre robisz przetwory.

A pyszny chleb i pyszne powidła - palce lizać.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl