przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée Piekarnia po godzinach 3

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Pâte Fermentée:
300 g białej pszennej mąki chlebowej
195 g wody
6 g soli
0.6g świeżych drożdży - dałam 1 g świeżych

Ciasto właściwe:
550 g białej pszennej mąki chlebowej
150 g mąki pszennej razowej
415 g wody
18 g soli
12 g świeżych drożdży
250 g pieczonych ziemniaków
całe Pâte Fermentée


Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy w wodzie i dodajemy mąkę z solą. Łączymy dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy naczynie szczelnie folią i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21'C.

Następnego dnia wszystkie składniki (oprócz pate) wkładamy do miski i mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy po kawałku pate fermentee ciągle miszając.
Po dodaniu całości pate należy poprawić hydrację ( jeśli zachodzi taka potrzeba) - ciasto ma być raczej gęste - warto w tym momencie zaznaczyć, że dodatki do ciasta tak jak tutaj - ziemniaki - nadają pieczywu sporo wilgoci i należy uważać, aby nie dodać zbyt wiele wody.

Przekładamy ciasto na stół i zagniatamy przez 5-6 minut. Ciasto powinno być spoiste, plastyczne, a gluten średnio rozwinięty. Odstawiamy do fermentacji na 1,5 godziny - składamy ciasto po 45 minutach wyrastania.

Ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Z każdej toczymy lekko kulę, układamy na omączonej powierzchni złączeniem w górę. Przykrywamy i zostawiamy na 15minut.
Po tym czasie formujemy bochenki, wkładamy do koszyków złączeniami w górę lub w foremkach - ja przełozyłam jeden do koszyka a drugi do średniej wielkości keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Chleb pieczemy w naparowanym piekarniku w temperaturze 230'C przez 40 minut.
studzimy na kratce kuchennej.



To już trzecia lekcja piekarnictwa w ramach projektu "Piekarnia po godzinach".

Zaintrygował mnie bardzo ten przepis - więc wiedziałam, że upiekę ten chleb.

Ciasto nie sprawiało mi wcale problemów, było ciut klejące ale bardzo ładnie wyrastało.
Tylko chlebek który rósł w foremce się mi przykleił - za mało wysypałam ją mąką - i dlatego nie wygląda on zbyt fotogenicznie.

Sam chleb ma masę ładnych dziurek, jest sprężysty, wilgotny i bardzo smaczny.

Dziękuję za kolejną lekcję :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.02.16 margot
 
Bardzo pięknie się prezentuje i ten jako bochenek okrągły i ten foremkowy.

Widzę, że bakcylek piekarniczy dopadł na całego i dobrze bo chleby przepiękne pieczesz.
2010.03.03 kabamaiga
 
Marzy mi się taki daszek nad foremkowym chlebkiem
2010.03.07 Majana
 
Piękny, piękny! Żałuję, że go nie zrobiłam, ale może jeszcze kiedyś nadrobię.

Wspaniale wygląda :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl