przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4

      przepisy kulinarne - wydrukuj: TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4

Składniki:

TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4 200 g zakwasu żytniego razowego - 100% hydracji
290 g wody
400 g białej pszennej mąki chlebowej
100 g pszennej mąki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant - nie dałam
12 g soli


Sposób przygotowania:

Zaczyn mieszamy z mąką i wodą- i ewentualnie drożdzami. Zostawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy sól i zagniatamy gładkie, delikatnie lepkie ciasto.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze 24'C - po godzinie składamy ciasto raz.

Kształtujemy okrągły bochenek i złączeniem w górę wkładamy do koszyka. Kosz wsuwamy do dużej foliowej torby.

Ostatnia fermentacja powinna zająć około 1 1/2 godziny.
Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy do 250'C - ja nagrzałam blachę. Nacięty bochenek wkładamy na blachę i pieczemy z parą przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230'C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.



Kolejną propozycją w www.piekarniapogodzinach.blogspot.... jest firmowy chlebek. Jako pilna uczennica odrobiłam zadanie.

Ciasto nie sprawiało mi większych kłopotów tylko no właśnie nie wiem czemu ale mój chlebek jest jakiś taki płaski. Może to wina kosza do wyrastania bo wyrastał w podłużnym a nie okragłym i na dodatek przy przekładaniu ciasto się mi przykleiło do niego.

Jak go upiekłam to nie powiem jaki kształt przyjął mój chleb ale śmiechu było co niemiara bo ogółem stwierdzilismy, że to sztuka upiec chleb o kształcie ( )( ).

Chlebek jest bardzo smaczny z dziurkami różnej wiekości. To taki codzienny neutralny chleb który pasuje do wszystkiego.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.06 margot
 
TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4 A dlaczego nie pokazałaś całości :P

Wiesz nie wiem czemu niski, zresztą na zdjęciu nie wygląda na niski, ale może to, że się przykleił trochę go spłaszczyło?

Ale jak jest smaczny to co tam wzrost - Ja też jestem mała raczej :D
2010.03.07 Majana
 
TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4 Pyszny ten chlebek, nie? :) Też go robiłam:))
2010.03.08 ewelosa
 
TPM Sourdough firmowy chleb Piekarni po Godzinach 4 Margot bo przepis musiałby być wyświetlany po godzinie 22 :)
A małe jest piękne wiadomo nie od dziś :)

Majanko zgadzam się pyszny jest i to bardzo. :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl