przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66

Składniki:

Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Biga:
65 g letniej wody
2 g drożdży instant - dałam 7 grożdzy świeżych
100 g zwykłej mąki pszennej

Ciasto właściwe:
300 g letniej wody
5 g drożdży instant - dałam świeże w ilośći 16 g
1/2 kg zwykłej mąki pszennej
65 g oliwy z oliwek
10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
15 g soli
cała biga


Sposób przygotowania:

Składniki bigi dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-12 godzin.

Następnego dnia mieszamy składniki ciasta włąściwego i wyrabiamy około 15 minut aż będzie gładnkie i elastyczne. Przekładamy do miski posmarowanej olejem na około 2 godziny - do czasu az podwoi swoją objętość.

Dzielimy ciasto na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości. Kładziemy je równolegle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Między bochenkami zostawiamy około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętość na około godzinę.

Można też tak jak zrobiłam to ja upiec jeden bochenek z drugiej porcji zrobić włoskie paluszki z rozmarynem.

Wyrośniętą druga połowę ciasta rozpłaszczamy w formie kwadratu o 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia - zostawiamy między nimi ostępy około 1 cm.

Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 170'C przez 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Ja upiekłam najpierw paluszki a w tym czasie mój bochenek sobie wyrósł - pamiętajcie tylko by zwiększyć temperaturę do 200'C po upieczeniu paluszków.

Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Następnie studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Ania z blogu www.mojamalakuchnia.blogspot.com. Wybrała dla nas przepis na pieczywo które mnie bardzo zaintrygowała z powodu świeżego rozmarynu - ja jeszcze nigdy nie piekłam pieczywa z jego udziałem. To przepis Daniela Leadera.

Kupiłam rozmaryn i cały czas się zastanawiałam czy lubię jego zapach czy nie. W sumie to bardziej mnie pozytywnie nastawiał.

Zrobiłam bochenek i paluchy które zjedliśmy z pysznymi kotlecikami z kapusty białej i pieczarek w kremowym sosie pieczarkowym. No pyszności :)

Smak rozmarynu w pieczywie bardzo mi odpowiada, chlebek jest mięciutki, z mnóstwem małych dziurek. Jest przepyszny - mój synuś też się nim zajadał.

Aniu dziękuję za taki wspaniały przepis to dzięki Tobie odkryłam smak rozmarynu w pieczywie :)



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.12 kabamaiga
 
Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Piękny Eweloso.
Ja lubię zapach rozmarynu. Kupiłam dzisiaj doniczkę a biga właśnie rośnie w lodówce.

Pozdrawiam serdecznie.
2010.03.13 margot
 
Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Ale pysznie się prezentuje, zwłaszcza te paluchy :)
2010.03.30 Tilianara
 
Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Ja uwielbiam zapach rozmarynu i jak tylko mogę go do czegoś dodać to dodaję w ilościach hurtowych :) Niestety to bardzo przytłaczające ziółko, więc nie pcham go zbytnio do wszystkiego :) Za to w chlebach sprawdza się doskonale, szczególnie takich neutralnych :)
Twój bochenek jest tak podobny do mojego, że prawie jakbym na bliźniaka patrzyła :)
2010.03.31 Majana
 
Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66 Piękny chlebek i paluszki Ewelko. Ależ musi pachnieć cudownie! Pozdrawiam:))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl