przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb żytni razowy 100% z zaparką Piekarnia po Godzinach 5

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaparka:
240 g gorącej wody
60 g mąki żytniej razowej

Zaczyn zakwasowy:
30 g aktywnego zakwasu żytniego - 100% hydracji
85 g wody
85 g mąki żytniej razowej

Ciasto właściwe:
200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego - 100 % hydracji
100 g wody w temperaturze 20'C
300 g zaparki
300 g białej mąki żytniej 720 lub sitkowej
8 g soli


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorącą woda o temperaturze 90'C, dokładnie mieszamy, pozbywając się większych grudek. Zostawiamy pod przykryciem na 14 godzin

Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze 21'C na 14 godzin.

Następnego dnia wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut. Ciasto ostawiamy w misce na 1 godzinę w 28'C.

Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przekładamy do naoliwionej chlebowej foremki - ja wziełam ciut za dużą, następnym razem upiekę ten chleb w takiej o wymiarach podstawy 85x220 i wysokośći 75 mm.
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej - ma urosnąć do brzegów foremki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 260'C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.
Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie studzimy, następnie zawijamy w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Chleb kroimy dopiero dnia następnego.



Czytając przepis na ten chleb wyobrażałam sobie jak może smakować - wyraziście, o lekko kwaśnym posmaku.

Przyznam się Wam, że kolejne wydania Piekarni po Godzinach cieszą mnie ogromnie bo uczę się czegoś nowego.

Chleb jest na zaparce co było dla mnie nowością - czytałam z wielką uwagą słowa Polki.

Ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów, ładnie wyrastało - tylko chleb jest ciut za niski bo wziełam za dużą foremkę.
Ale w niczym mi to nie przeszkadza bo chleb jest pyszny, z mnóstwem małych dziurek o sprężystym miąższu i bardzo chrupiącej skórce.

Napewno będę często piekła ten chleb bo mojej całej rodzinie bardzo smakuje.

MTP - dziękuję za Piekarnię po Godzinach bo to wspaniałe przedsięwzięcie.



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.14 margot
 
Piękny ma kolor, taki ciepły brąz i wnętrze też cudne, te dziureczki
a takie jamiczkowe kanapki są śliczne :)
2010.03.15 kabamaiga
 
Ewelosa dzięki za wymiary - w ostatniej chwili :) Zaraz wkłądam chlebek do foremki. A Twój podobny do tego Gosinego - śliczny
2010.03.15 polka
 
Kromka dłuuuga jak do nieba! :)
Piękny miąższ. Takie lubię :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl