praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb Pain Breton Weekendowa Piekarnia 63
Składniki:
Pate fermentee: 10g świeżych drożdży 1/2 kg mąki 10 g soli zwykłej 350 g wody Ciasto na chleb: 15 g szarej soli 700 g wody 750 g mąki pszennej chlebowej 200 g mąki gryczanej - można tez zmielić kaszę krakowską lub inna niepaloną gryczaną 50 g mąki żytniej razowej 300 g pate fermentee 10 świeżych drożdży semolina do wysypania łopaty i biała mąka do podsypywania |
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy pate fermentee - w misce mieszamy mąke i drożdże, dodajemy sól i wodę. Wyrabiamy ciasto metodą Bertineta - ja robiłam to pierwszy raz i bardzo się ucieszyłam gdy po chwili szło mi dośc sprawnie. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej na 6 godzin lub w lodówce na noc (maksymalnie na 48 godzin). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto dojrzewało w lodówce należy je wyjąć na godzinę przed wyrabianiem chleba. Ja zrobiłam cała porcję pate fermentee ale chleb zrobiłam z połowy porcji - resztę wykorzystałam na zrobienie flamiche i malutkiej pizzy dla synka z sosoem pomidorowym i serem. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody (z tej uprzednio odmierzonej). Gdy sól się rozpuści, w dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Kiedy ciasto będzie jednolite, wykładamy je na suchy blat i wyrabiamy metodą Bertineta. Gdy ciasto będzie wyrobione (gładkie, elastyczne, z dobrze rozwiniętym glutenem) wykładamy je na oprószony mąka blat i formujemy kulę. Ponownie wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy na 45 minut. Ponownie wykładamy ciasto na oprószony mąka blat, odgazowujemy i ponownie formujemy kulę. Odstawiamy i tym razem na 45 minut. Po tym czasie, jeśli robiliśmy z całej porcji, dzielimy ciasto na pół. Formujemy okrągłe bochenki. I wkładamy, złaczeniami do góry, do omączonych koszyków. Zostawiamy do wyrastania na 90 minut. Chleb powinien podwoić objętość. W tym czasie, praktycznie, rozgrzewamy piekarnik do 250'C. Łopatę obsypujemy semoliną. Wykładamy wyrośnięty chleb, nacinamy w kratkę. Wlewamy wrzątek na naczynia wstawionego na sam dół piekarnika. Wkładamy chleb. Po pięciu minutach obniżamy temperaturę do 210'C i pieczemy kolejne 15-20 minut - ja piekłam 30 minut. Studzimy na kratce. Wiedziałm, że propozycje Gospodarnej Narzeczonej z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... które zaproponowała w 65 wydaniu Weekendowej Peikarni zrobię - fakt mineło trochę czasu ale zrobiłam. Przepis na to pieczywa jest autorstwa Richarda Bertineta, Francuza który zamieszkał w Anglii i tam prowadzi swoją szkołę i piekarnię. Wyrabianie chleba sprawiło mi wielką radość bo pierwszy raz robiłam to meteodą Bertineta. Chleb bardzo ładnie wyrósł w koszyku ale znowu się mi przykleił do niego i przy przekładaniu go na blachę miałam mały kłopot. Ale smak chleba mi wszystko wynagrodził - chleb jest pyszny z wyczuwalną nutką mąki gryczanej, z mnóstwem małych dziurek. |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|