przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pain au Levain na mieszanych zaczynach Weekendowa Piekarnia 68

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pain au Levain na mieszanych zaczynach Weekendowa Piekarnia 68

Składniki:

Pain au Levain na mieszanych zaczynach Weekendowa Piekarnia 68 Zaczyn pszenny płynny:
80 g mąki pszennej chlebowej
100 g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

Zaczyn żytni sztywny:
80 g mąki żytniej razowej
66 g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
760 g mąki pszennej chlebowej
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
514 g wody
1 łyżka soli morskiej lub grubej kamiennej utłuczonej w moździerzu
cały zaczyn pszenny płynny (minus 1 łyżka)
cały zaczyn żytni sztywny (minus 1 łyżeczka)


Sposób przygotowania:

Składniki płynnego zaczynu mieszamy dokładnie i przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.

Wszystkie składniki zaczyny zytniego sztywnego dokładnie mieszamy, wierzch posypujemy odrobiną mąki żytniej razowej.
Przykryć szczelnie folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin lub do momentu, aż zaczyn się podniesie ale nie opadnie.

Rozdrobniamy zaczyn żytni, dodajemy pszenny i dokładnie mieszamy z wodą.
Dodajemy resztę składników oprócz soli, dokładnie mieszamy, miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę (autoliza).

Ciasto posypujemy solą, mieszamy.
Ciasto będzie lekko klejące, wykładamy je na blat i krótko zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja zrobiłam to mikserze na pierwszym biegu przez 2 minuty.

Przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 1/2 godziny. Ciasto składamy dwukrotnie, co 50 minut.

Następnie wyjmujemy na lekko omączony blat, delikatnie odgazowujemy i dzielimy na 2 części.

Uformować bochenki i przełożyć je do wysypanych mąką koszyków.
Odstawiamy do ostatecznej fermentacji na 2 - 2 1/2 godziny w temperaturze około 25'C lub 12 - 18godzin w temperaturze około 5'C, tzw. zimne wyrastanie, które znacznie wzbogaca smak pieczywa. Gdy wkładamy ciasto do lodówki wtedy każdy koszyk z chlebem umieścić w foliowej torebce i szczelnie ją zawiązać.

Pieczemy z normalną parą w temperaturze około 240'C przez 40-45 minut. Jeśli chleb zacznie się zbytnio przypiekać, można zmniejszyć temperaturę do około 210'C po 25-30 minutach pieczenia.
Studzimy na kratce.



Gospodynią kolejnego wydania Weekendowej Piekarni jest Patrycja zwana Truflą z blogu www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com. Powiem Wam już jakiś czas temu zauważyłamże Trufla piecze wspaniałe chleby, mam kilka zapisanych do wypróbowania ale skoro to wydanie prowadzi właśnie ona więc musiałam zrobić ten chlebek.

Jeden bochenek upiekłam zaraz po wyrastaniu w temperaturze pokojowej z drugi schowałam do lodówki i właśnie w domu pachnie wspaniale świezym chlebem.

Ten który wyrastał w lodówce nie jest taki płaski jak ten pieczony wczoraj. Ciasto ogólnie nie sprawiało mi problemów. Ładnie sie formowało i tak też wyrastało.

chlebek który upiekłam wczoraj ma ładnie dziurki, jest spręzysty i lekko się mi przypiekł od dołu. Ale to nic mój mąż takie lubi :)




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.30 Tilianara
 
Pain au Levain na mieszanych zaczynach Weekendowa Piekarnia 68 Ależ on śliczny! Uwielbiam takie piękne, okrągłe chleby - niezwykle cieszą oko :) Choć muszę przyznać, że z powodów praktycznych wybieram owalne lub foremkowe :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl