przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish bread

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish bread

Składniki:

Polski chleb na zakwasie Sourdough Polish bread 150 g aktywnego zakwasu żytniego*
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g dowolnej mąki żytniej
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży - gdy zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć
300-350 g wody - używamy mąki żytniej razowej, zwykle trzeba dodać około 350 g wody, jeśli jasnej to wystarczy 300 g

ja dodałam od siebie świeżego rozmarynu

*- zakwas powinien być dokarmiony 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem


Sposób przygotowania:

Gdy używamy drożdży, należy je rozetrzeć je w miseczce z 2-3 łyżkami ciepłej wody.

Pozostałe składnikami łączymy w misce miksera a wodę wlewamy stopniowo. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, ale będzie się kleiło do rąk. Mieszamy ciasto w mikserze na średniej prędkości przez 5 minut.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 2-4 godziny - ciasto musi w tym czasie podwoić objętość.

Następnie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i formujemy z niego bochenek - dłonie można posmarować oliwą lub oprószyć mąką, będzie wówczas łatwiej.
To dosyć luźne ciasto, ale formowanie bochenka nie powinno być tu trudne.

Bochenek przekładamy do koszyka do wyrastania chleba. Czas wyrastania około 1 godziny.

Nagrzewamy piekarnik z garnkiem z pokrywą do 230'C. Przekładamy wyrośnięty bochenek do garnka i piecezmy z przykryty pokrywką przez 30 minut. NAstęponie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 15-20 minut.

Upieczony bochenek stukany od spodu wydaje głuchy dżwięk. Studzimy na kratce kuchennej.



Ten chleb upiekłam w zeszłym tygodniu ale nastrój nie sprawiał bym chciała go wstawić na stronę. Nadrabiam to dzisiaj.

Chleb pochodzi od Mistrzyni Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com.
Jest pyszny z wyczuwalnym posmakiem rozmarynu który bardzo polubiłam i jest moim wiosennym odkryciem.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl