przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Berne brot - chałka J.Hamelmana

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

375 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki pszennej wysoko-glutenowej - dałam pszenną chlebową
225 g mleka
27-28 g cukru
12-13 g żółtek
66 g całego jajka
75 g rozpuszczonego masła
10 g soli
11 g świeżych drożdży


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w letnim mleku.
Wszystkie składniki chałki łaczymy wmisce miksera. Wlewamy mleko z drożdzami, łączymy je i wyrabiamy 6-8 minut by powstało gładkie ciasto - gluten jak pisze Gospodarna Narzeczona ma być średnio rozwinięty.

Odstawiamy na 2 godziny do frementacji. Po upływie godziny składamy - rozpłaszczamy ciasto i składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Ja zrobiłam to dzień wcześniej niż planowałam pieczenie - odstawiłam ciasto na godzinę do fermentacji. Po tym czasie wstawiłam ciasto do lodówki i odgazowałam 2 razy w ciągu 3 godzin.
Następnego dnia wyjełam ciasto godzinę przed pieczeniem z lodówki.

Po fermentacji dzielimy ciasto na odpowiednią ilość części. Ja podzieliłam na 6 gdyż chciałam wypróbować nowe sploty które doststałam od Gospodarnej Narzeczonej.

Z każdej porcji robimy kulkę i odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczeło. Następnie z każdej kulki robimy długi wałeczek.

Z gotowych wałeczków zaplatamy chałkę. Zaplecione chałki odstawiamy do wyrastania na 90-120 minut.

Przez pieczeniem smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą - ja posypałam jeszcze chałkę makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce.



Gopodarna Narzeczona pokazała na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.c... chałki tak pięknie zaplecione że poprostu brakowało mi słów by to opisać.

Postanowiłam i ja upiec chałkę J.Hamelmama berne brot - i dzieki uprzejmości Gospodarnej Narzeczonej poznałam tajniki takich wspaniałych sposobów zaplatania chałek.

Moja nie wyszła tak pieknie jak Kasi i z tego przejęcia zrobiłam jedną ogromną chałę a nie dwie zgrabne małe chałeczki :).

Tą chałkę dedykuję właśnie Tobie Kasiu :)

Chałka jest pyszna, nie za słodka jest idelana w smaku a jak smakuje z masłem czekoladowym od Cudawianki - mniamuuu.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.17 margot
 
Ładnie jest zapleciona i basta, mi się bardzo podoba.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl