przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem Zaczyn zakwasowy:
100 g zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej razowej
200 g mąki żytniej razowej
130 g letniej wody

Ciasto właściwe:
180 g mąki pszennej razowej
200 g mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka kminku lekko roztłuczonego w moździeżu - ja dałam zmielony
100 g nasion słonecznika
letnia woda

jajko rotrzepane i trochę słonecznika na wierzch


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu zakwasowego miezsamy w misce tak by powstała miękka masa. Pzrykrywamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki chleba i dodajemy wody tyle by powstało ciasto chlebowe miękkie ale nie lużne. Zostawiamy na 10 minut by odpoczeło.

Dwie małe keksówki smarujemy olejem, wysypujemy otrębami i przekładamy ciasto. Przykrywamy naoliwioną folią spożywczą i odstawiamy na około 2,5 godziny. Chleb ma zwiększyc swoją objętośc o około 70%.

Wierzch chlebków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Ponownie smarujemy jajkiem dociskając słonecznik.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C.
Wstawiamy chleb i obniżamy temperaturę do 220'C. Pieczemy około godzinę.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb na chwilę.
Studzimy całkowicie na kratce.



Przepis na ten chlebek znalazłam u Margot która prowadzi bloga www.kuchniaalicji.blogspot.com.

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie wiedziałam, że ten chleb będzie pyszny. Pracy z nim mało a smak jest genialny.

Moja rodzina bardzo lubi takie żytnie chleby a ja uwielbiam te z ziarenkami.
Chleb pozostaje świeży nawet na 3 dzień.

A chlebek ten zgłaszam do konkursu jaki ogłosiła Piekarnia po godzinach :)
W sumie to nie wiem do końca czy o to chodziło by upiec dowolny chleb - rozmawiałam o tym z Margot i chyba o to chodziło.








Przepis dodał(a) ewelosa


2010.06.12 margot
 
Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem Ale śliczny wyszedł - jak malowany.

Ja też nie wiem o co chodzi w tym konkursie, ale chleb na medal.
2010.06.18 Majana
 
Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem PRZEPIĘKNY! :)))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl