przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77

Składniki:

Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77 Zaczyn:
100 g mąki chlebowej
2 1/2g soli morskiej
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mleka
70 ml wody
2 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
13 g świeżych drożdży
400 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
20 ml mleka
15 g soli morskiej
180 g zaczynu


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu miezsamy w miseczce tak by uzyskac pastę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozpuszczone drożdze w wodzie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy oliwę, sól, mleko i ponownie mieszamy.
W mikserze wyrabiamy na niskich obrotach przez 2 minuty a następnie na większych przez 5 minut.

Teraz zmijeszamy prędkość i stopniowo dodajemy porwamy zaczyn. Teraz na wyższej prędkości wyrabiamy 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.

Z ciasto formujemy kulę i przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek.
Przykrywamy folią i odstawiamy na 1,5 godziny. Co 30 minut składamy ciasto.

Przekładamy ciasto na omączony blat i rozciagamy na prostokąt o grubości 2,5 cm.
Zakładamy 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca robimy to samo.
Obracamy ciasto o 90 stopni i ponownie składamy.

Ciasto przekładamy ponownie do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z nich prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2 cm.
Przekładamy placki na naoliwioną blaszkę i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Układamy wybrane dodatki i odstawiamy ponownie do wyrastania na 15-20 minut.
Pieczemy z parą w temperaturze 180'C przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy chlebki o 180 stopni.

Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping:
zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Pokrojoną paprykę posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 200'C przez 30 minut.
Suszoną paprykę wsypujemy do oliwy, mieszamy, rozsmarowujemy na cieście. Następnie delikatnie wciskamy kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping:
20 pomidorków
50g parmezanu
garść liści bazylii
55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przekrojone na pół pomidorki układamy na cieście. Posypujemy parmezanem. Lekko dociskamy do ciasta. Bazylię i oliwę wkładamy do blendera, miksujemy do konsystencji pasty, którą smarujemy chleb zaraz po upieczeniu.
Ja posmarowałam chlebek zielonym pesto.

Rosemary and olive topping:
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
2 gałązki świeżego rozmarynu·
100g odsączonych, czarnych oliwek

Smarujemy ciasto oliwą, posypujemy posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie wciskamy w ciasto i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Gospodynią tego wydania weekendowej Piekarni jest Konsti która prowadzi bloga www.apparecchiamo.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia flatbreads z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness.

Zrobiłam dwie wersje z czarnymi oliwkami i rozmarynem oraz z pomidoprkami i parmezanem.
Obie wyborne w smaku, i nawet ja która nie przepadamn za czarnymi oliwkami zjadłam flatbreads z nimi ze smakiem.

Dziekuję Kkonksti za takie wspaniałe przepisy :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.06.18 margot
 
Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77 a kurcze jakie kolorowe
2010.06.18 Majana
 
Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77 Śliczne Ewelosko i te kolory, super!:)
2010.06.19 atina
 
Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77 Pyszne te flatbreadsy:) też je robiłam:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 87,   ostatnio zarejestrowana(y): Berni,   on-line: 5

Copyright © 2008 ewelosa.pl