przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zje¶ć. Tu znajduj± się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każd± okazję...

przepisy kulinarne

znajdĽ przepis
Szukasz jakiego¶ przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukan± frazę, ustal opcje i już możesz przegl±dać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na co¶, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedz± z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczaj±cy ¶wiat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocz±ć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdĽ i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11

      przepisy kulinarne - wydrukuj: JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11

Składniki:

JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11 Biga:
85 g m±ki chlebowej
20 g m±ki pszennej razowej
60 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży
0,2 g soli

Poolish:
105 g m±ki chlebowej
115 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas:
170 g m±ki chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej
115 g wody
105 g od¶wieżonego gęstego zakwasu

Ciasto wła¶ciwe:
540 g m±ki pszennej chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej
320 g wody
5 g ¶wieżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - cało¶ć


Sposób przygotowania:

Wieczorem przygotowujemy w ososbnych miseczkach - bige, polish i zakwas.
Odstawiamy na 10-12 godzin w temperaturze 25'C.

Rano nastepnego dnia rozpusczamy drożdze w 20 g wody. Obie m±ki, drożdze, 230 g wody i poolish umieszczamy w misce robota i wyrabiamy aż składniki sie poł±cz± - około 3-4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Po autolizie dodajemy bige, zakwas, pozostał± wodę i sól. Zagniatamy 5 minut.
Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Odgazowujemy i zagniatamy ciasto po 20 i 40 minutach wyrastania.

Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do wysypanego m±k± koszyka. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny wtemperaturze 25'C.

Piekarnik z blach± rozgrzewamy do 250'C. Chleb ostrożnie przekładamy na blachę, szybko nacinamy i wkładamy do naparowanego piekarnika.

Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temparaturę do 200'C. Otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika by wypu¶cic parę. Pieczemy 10 minut.

Wyjmujemy chleb z piekarnika. Podwyższamy temperaturę do 230'C a gdy piekarnik jest już ponownie nagrzany wkładamy jeszczeraz chleb i dopiekamy go 10 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejn± propozycj± w ramach Piekarni po godzinach jest chleb który jest z wyższej półki.
Choć wydaje się skomplikowany w przygotowaniach to tak nie ejst - tylko wieczór przed pieczeniem musimy przygotować trzy miseczki z składnikami chleba.

Chleb mój pięknie wyrósł i nawet udało mu się pękn±ć z boku - ale to w niczym nie przeszkodziło.
Chleb jest pyszny - bardzo go polubili¶my i będzie u nas często go¶cił na stole.



Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.06.19 margot
 
JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11 Jaki wielki, w górę bardzo wystrzelił :)
2010.06.23 kabamaiga
 
JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11 No rewelacyjny

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Nale¶niki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
¦wi±teczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
¦wi±teczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutk± pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturaln± wanili±
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutk± pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturaln± wanili±
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne poł±czenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 10

Copyright © 2008 ewelosa.pl