praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78
Składniki:
Sponge: 117 g mąki chlebowej 95 g mąki żytniej - ja dałam makę żytnią 720 1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 5 g świeżych drożdzy 19 g cukru 10.5 g miodu (lub 6g cukru albo 4,6 g słodu w proszku) 354 g wody w temperaturze pokojowej Ciasto chlebowe: 351 g mąki chlebowej 2 g drożdży instant - dałam 5 g świeżych drożdzy 2 łyżeczki kminku - ja dałam mielony 10.5 g soli 1/2 łyżki oleju roślinnego |
Sposób przygotowania:
Składniki sponge łączymy w dużej misce, mieszamy tak by ciasto było dobrez napowietrzone - około 2-3 minuty. Odstawiamy. W drugiej misce łaczymy składniki na ciasto chlebowe – mąkę, drożdże, kminek oraz sól. Przesypujemy je na spoonge tak by dokładnie je pokryło. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-4 godzin - moje ciasto rosło 4 godziny. Dodajemy olej i wyrabiamy - ja robiłam to w mikserze tak jak radziła Tilianara. Najpierw na niskich obrotach przez minutę, potem 10 minut na srdenich obrotach. Zostawiamy ciasto na 20 minut przykryte miską. Następnie wyrabiamy przez 5-10 minut. Można podsypac troche więcej mąki - tak by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i smarujemy lekko górę ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenie objetości - zajmuje to około 1,5-2 godzin. Moje ciasto rosło 1,5 godziny. Teraz odwracamy miskę, ciasto wypadnie na lekko omączony blat. Rozpłaszczamy je, składamy i formujemy kulę. Wkładamy ją ponownie do miski. Przykrywamy ją i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Teraz znowu odwracamy miskę z ciastem nad lekko omaczonym blatem. Spłaszczamy ciasto i formujemy kulę. Formę w której będziemy pikeli nasz chleb wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej na środku uformowany chleb. Przykrywamy go naoliwioną miską i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 15 minut. Następnie zmnijeszamy temperaturę do 210'C, pieczemy 30-40 minut aż chleb będzie miał złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amarantka prowadząca bloga www.amarantqa.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia New York Deli Rye na który przepis pochodzi z “The Bread Bible” Rose Levy Beranbaum. Chleb jest bardzo smaczny choć z dodatkiem kminku za którym osobiście nie przepadam - dlatego dodałam go w formie zmielonej gdyż lubię jego zapach. Chleb jest czasochłonny choć nie parcochłonny - musimy mu poświęcic prawie cały dzień. Ciasto chlebowe bardzo ładnie wyrastało i dało sie bez większych problemów formować. Dziekuję za kolejny wspaniały przepis. |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|