przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78

      przepisy kulinarne - wydrukuj: New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78

Składniki:

New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78 Sponge:
117 g mąki chlebowej
95 g mąki żytniej - ja dałam makę żytnią 720
1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 5 g świeżych drożdzy
19 g cukru
10.5 g miodu (lub 6g cukru albo 4,6 g słodu w proszku)
354 g wody w temperaturze pokojowej

Ciasto chlebowe:
351 g mąki chlebowej
2 g drożdży instant - dałam 5 g świeżych drożdzy
2 łyżeczki kminku - ja dałam mielony
10.5 g soli
1/2 łyżki oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

Składniki sponge łączymy w dużej misce, mieszamy tak by ciasto było dobrez napowietrzone - około 2-3 minuty. Odstawiamy.

W drugiej misce łaczymy składniki na ciasto chlebowe – mąkę, drożdże, kminek oraz sól.
Przesypujemy je na spoonge tak by dokładnie je pokryło. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-4 godzin - moje ciasto rosło 4 godziny.

Dodajemy olej i wyrabiamy - ja robiłam to w mikserze tak jak radziła Tilianara. Najpierw na niskich obrotach przez minutę, potem 10 minut na srdenich obrotach.

Zostawiamy ciasto na 20 minut przykryte miską. Następnie wyrabiamy przez 5-10 minut. Można podsypac troche więcej mąki - tak by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i smarujemy lekko górę ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenie objetości - zajmuje to około 1,5-2 godzin. Moje ciasto rosło 1,5 godziny.

Teraz odwracamy miskę, ciasto wypadnie na lekko omączony blat. Rozpłaszczamy je, składamy i formujemy kulę. Wkładamy ją ponownie do miski.
Przykrywamy ją i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

Teraz znowu odwracamy miskę z ciastem nad lekko omaczonym blatem. Spłaszczamy ciasto i formujemy kulę.
Formę w której będziemy pikeli nasz chleb wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej na środku uformowany chleb.
Przykrywamy go naoliwioną miską i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 15 minut. Następnie zmnijeszamy temperaturę do 210'C, pieczemy 30-40 minut aż chleb będzie miał złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amarantka prowadząca bloga www.amarantqa.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia New York Deli Rye na który przepis pochodzi z “The Bread Bible” Rose Levy Beranbaum.

Chleb jest bardzo smaczny choć z dodatkiem kminku za którym osobiście nie przepadam - dlatego dodałam go w formie zmielonej gdyż lubię jego zapach.

Chleb jest czasochłonny choć nie parcochłonny - musimy mu poświęcic prawie cały dzień.

Ciasto chlebowe bardzo ładnie wyrastało i dało sie bez większych problemów formować.
Dziekuję za kolejny wspaniały przepis.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl