praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82
Składniki:
900 g białej mąki chlebowej 1 łyżka soli 30 g mleka w proszku 30 g masła - ja rozpuściłam 30 g świeżych drożdzy 525 ml bardzo zimnej wody |
Sposób przygotowania:
Drożdze rozpuszczamy w wodzie. W dużej misce łaczymy mąkę, mleko w proszku, sól. Delikatnie mieszamy palcem. Wlewamy lekko ostudzone masło i rozpuszczone drożdze. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy około 10 minut. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy wyrobione ciasto i odstawiamy do wyrastania na 3 godziny. Co godzinę uderzamy odgazowując. Po wyrastaniu dzielimy ciasto na cztery porcje, formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut by odpoczeło. Następnie formujemy podłużne bochenki i układamy złączeniem w dół na blaszcze wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia. Ja pomiędzy bochenki położyłam zwinięte w rulon ściereczki kuchenne - by mi się nie posklejały podczas wyrastania. Smarujemy bochenki lekko oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego rośnięcia na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230'C. Wkładamy nacięte bochenki do piekarnika i w ciągu pierwszych 5 minut pieczenia naparowujemy go trzy razy. Pieczemy około 20 minut ale gdyby chlebki nie były upieczone i nie wydawały głuchego dźwięku stukane od dołu należy je dopiekać jeszcze 10-15 minut. Studzimy na kratce. Powiem Wam bardzo mi brakowało wspólnego pieczenia podczas wakacji - w sumie to mogłam nadrobić zaległości ale wszytskie moje sprzęty zostały w Białymstoku. Z wielką radością przeczytałam propozycje jakie ma dla nas A.Grey z bloga www.awyrlwyd.blogspot.com... gospodynie tego wydania piekarni. Zrobiłam chlebki Vienna Bread - przepis na nie pochodzi z książki "Making bread at home" Tom Jaine. Piekłam go już dwa razy - pierwszy raz z połowy porcji i to był błąd :) Chlebki są przepyszne, ciasto idealne w obróbce i bardzo łatwo się je formuje. Smakiem przypominają mi batony pszenne ale o dziwno nawet następnego dnia są świeże. Piekę je teraz właśnie ponownie ale z całej porcji - i Wam też tak radzę nie pożałujecie :) Podoba mi się także chleb z ziemniakami, serem Cheddar i rozmarynem ale muszę Hektora obudzić z letniego snu :) |
2010.09.04 atina
|
| wyglądają przepysznie! |
2010.09.04 Majana
|
| Piękny chlebek Ewelko! Wspaniale się prezentuje i na pewno jest pyszny:) Pozdrawiam Cię:) |
2010.09.05 a.grey
|
| Dziękuję Ewelosa za wspólne pieczenie! i to podwójne :) Pozdrawiam |
2010.09.07 ewelosa
|
| Atinko Majanko dziękuję :) A.Grey witaj w mych progach :) a to ja bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy. |
2010.09.08 Szarlotek
|
| Wspaniały! Ja niestety wyjechałam i nie mogłam się przyłączyc do piekących :( |
2010.09.08 ewelosa
|
| Szarlotku nadrobisz a warto bo chlebek jest pyszny :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|