przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82

Składniki:

Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 900 g białej mąki chlebowej
1 łyżka soli
30 g mleka w proszku
30 g masła - ja rozpuściłam
30 g świeżych drożdzy
525 ml bardzo zimnej wody


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w wodzie.
W dużej misce łaczymy mąkę, mleko w proszku, sól. Delikatnie mieszamy palcem.

Wlewamy lekko ostudzone masło i rozpuszczone drożdze. Mieszamy najpierw łyżką a następnie wyrabiamy około 10 minut.

Miskę smarujemy oliwą, wkładamy wyrobione ciasto i odstawiamy do wyrastania na 3 godziny. Co godzinę uderzamy odgazowując.

Po wyrastaniu dzielimy ciasto na cztery porcje, formujemy kulę i odstawiamy na 15 minut by odpoczeło.

Następnie formujemy podłużne bochenki i układamy złączeniem w dół na blaszcze wysmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia.

Ja pomiędzy bochenki położyłam zwinięte w rulon ściereczki kuchenne - by mi się nie posklejały podczas wyrastania.

Smarujemy bochenki lekko oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego rośnięcia na godzinę a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230'C.

Wkładamy nacięte bochenki do piekarnika i w ciągu pierwszych 5 minut pieczenia naparowujemy go trzy razy.

Pieczemy około 20 minut ale gdyby chlebki nie były upieczone i nie wydawały głuchego dźwięku stukane od dołu należy je dopiekać jeszcze 10-15 minut.

Studzimy na kratce.



Powiem Wam bardzo mi brakowało wspólnego pieczenia podczas wakacji - w sumie to mogłam nadrobić zaległości ale wszytskie moje sprzęty zostały w Białymstoku.

Z wielką radością przeczytałam propozycje jakie ma dla nas A.Grey z bloga www.awyrlwyd.blogspot.com... gospodynie tego wydania piekarni.

Zrobiłam chlebki Vienna Bread - przepis na nie pochodzi z książki "Making bread at home" Tom Jaine. Piekłam go już dwa razy - pierwszy raz z połowy porcji i to był błąd :)

Chlebki są przepyszne, ciasto idealne w obróbce i bardzo łatwo się je formuje.
Smakiem przypominają mi batony pszenne ale o dziwno nawet następnego dnia są świeże.

Piekę je teraz właśnie ponownie ale z całej porcji - i Wam też tak radzę nie pożałujecie :)

Podoba mi się także chleb z ziemniakami, serem Cheddar i rozmarynem ale muszę Hektora obudzić z letniego snu :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.04 atina
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 wyglądają przepysznie!
2010.09.04 Majana
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 Piękny chlebek Ewelko! Wspaniale się prezentuje i na pewno jest pyszny:)
Pozdrawiam Cię:)
2010.09.05 a.grey
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 Dziękuję Ewelosa za wspólne pieczenie!
i to podwójne :) Pozdrawiam
2010.09.07 ewelosa
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 Atinko Majanko dziękuję :)

A.Grey witaj w mych progach :) a to ja bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy.
2010.09.08 Szarlotek
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 Wspaniały! Ja niestety wyjechałam i nie mogłam się przyłączyc do piekących :(
2010.09.08 ewelosa
 
Vienna Bread Weekendowa Piekarnia 82 Szarlotku nadrobisz a warto bo chlebek jest pyszny :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 14

Copyright © 2008 ewelosa.pl