przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Challah - chałka Jeffrey'a Hamelmana

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej
15 g drożdzy
40 g cukru
70 g jajka całego
37 - 38 g żółtek
37 - 38 g oleju
160 g wody
9 - 10 g soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łaczymy w misce - możecie wcześniej rozpuścić drożdze w wodzie. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 7 minut - gluten ma być dobrze rozwinięty. Ciasto będzie twardawe.

Przykrywamy sciereczka i odsatawiamy na dwie godziny do fermentacji - po godzinie spłaszczamy ciasto, składamy na trzy i ponownie w poprzek na trzy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na taka ilość części jaka nam jest potrzebna do zaplatania chałki. Z każdej porcji formujemy kulkę i odkładamy by ciasto odpoczeło na 10 minut.

Z każdej kulki formujemy zwilżonymi dłońmi wałeczek. Zaplatamy chałkę.

Odstawiamy chałkę do ponownego wyrastania na 90-120 minut. Przed pieczeniem smarujemy jajkiemrozmąconym z wodą i posypujemy sezamem lub makiem.

Pieczemy w teperaturze 190'C przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Ciasto możemy także włożyć na noc do lodówki - robimy to po godzinnej fermentacji w temperaturze pokojowej. Odgazowujemy ciasto dwa razy w trakcie pierwszych 4-6 godzin lodówkowania.



Przepis na tą chałkę podała Gospodarna Narzeczona na blogu www.gospodarneszczescie.blogspot.com.
Dzięki niej także stałam się szczęśliwą posiadaczką instrukcji zaplatania chałek :) dziękuję Kasiu :)

Challah zaplotłam z siedmiu kawałków - jestem z siebie bardzo dumna :) z tego powodu.

Challah jest pyszna, mięciutka i bardzo dobrze współpracuje.
Mój synuś bardzo lubi wszelkiego rodzaju chałeczki dlatego od czasu do czasu mu takie piekę.



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.06 olciaky
 
A jaka piękna!:)
2010.09.06 zemfiroczka
 
Wzorowy warkoczyk! :)
2010.09.06 Solniczka
 
wygląda super :) i podpisuje sie pod poprzednim komentarzem warkocz wyszedł ekstra :D:D
2010.09.06 jolantaszyndlar
 
Ewelosko piękna ta chałka:), a splot iście mistrzowski:) przepis zapisuję:)

pozdrawiam ciepło:)

...a i przyznać muszę, że coraz piękniejsze zdjecia sie u Ciebie pojawiają:) wielokrotnie jezyk mi do kolan wisi:)
2010.09.06 Majana
 
Jest piękna! Warkoczyk ma wzorowy Ewelosko:)
2010.09.07 Panna Malwinna
 
mój Wojtek od razu stwierdził że taką chce i do tego szklankę mleka i nutellę;)
2010.09.08 Szarlotek
 
Mam słabośc do tego pana i chałkę upiekę jak nic :)
2010.09.08 ewelosa
 
Olciaky Zemfiroczko Solniczko Majanko bardzo ale to bardzo dziękuję za pochwały :)

Joluś Kochana wiesz jak mi się miło na serduchu zrobiło po takim uznaniu :) dziękuję bardzo bardzo mocno. Cieszy mnie, że moje zdjęcia mogą sie podobać i wywoływać takie emocje:)

Szarlotku ja też ja też i to bardzo :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 5

Copyright © 2008 ewelosa.pl