przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Suszenie zakwasu żytniego oraz jego "ożywienie"

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

zakwas żytni dokarmiony 10-12 godzin wcześniej


Sposób przygotowania:

Zakwas rozprowadzamy cienką warstwą na papierze do pieczenia - ja robiłam to silikonową łopatką. Warstwa zakwasu ma być jak najcieńsza.

Teraz albo suszymy zakwas na słońcu jak ja to robiłam lub suszymy go w piekarniku w temperaturze 20'C (maximalnie 30'C - nie więcej bo wtedy zakwas upieczemy)

Gdy zakwas dobrze wyschnie - wtedy płatami będzie odchodził od papieru do pieczenia. Zostawiamy go na kilka aby miał dostęp do świeżego powietrza by dobrze dosechł.

Łamiemy zakwas na mniejsze kawałeczki i teraz przed nami najtrudniejsza część suszenia zakwasu - musimy go rozetrzeć w moździerzu.
Wsypujemy do słoika i szczelnie zakręcamy.



Teraz gdy chcemy obudzić nasz zakwas ze snu musimy wziąść taką samą ilość wagową proszku zakwasowego i ciepłej przegotowanej wody.

Mieszamy na papkę, przykrywamy szczelnie i stawiamy w ciepłym miejscu aż zakwas ruszy - tzn aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki i urośnie.

Obudzony zakwas dobrze jest pokarmnić kilka dni metodą podstawową która dokładnie jest opisana w Piekarni po godzinach www.piekarniapogodzinach.blogspot....
Wtedy zakwas nabierze siły i będzie gotowy do użycia.



Wyjeżdzałam na wakacje i musiałam ususzyć swojego Hektora - nie wtajemniczonym wyjaśniam Hektor to mój zakwas.

Z pomocą przyszła mi strona www.piekarniapogodzinach.blogspot.... na której wysmienite trio Margot, Poleczka i Tatter wyjaśniły co i jak.

Suszenie przebiegło bez większego problemu - natomiast obudzenie Hektora z letniego snu nie obyło się bez małych kłopotów.

Nie wiem czy ususzony zakwas zalałam za ciepłą wodą czy miał on za zimno - efekt był taki, że pierwsza porcja ususzonego zakwasu zmarnowała się.
Dobrze, że były jeszcze trzy porcje.

Za drugim razem się powiodło - zakwas ruszył pełną parą, pięknie bąbluje i aż rwie się do pieczenia.
Woda była ciepła - taka ze mogłam bez problemów włożyć do niej palec i dodatkowo dogrzewałam mój zakwas lampką gdyż w mieszkaniu miałam tylko 18'C.

Teraz więc mogę już piec zakwasowce :) czego nie omieszkam w najbliższym czasie zrobić.






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.07 shinju
 
No to zobaczymy jak mi się uda z zakwasem :)
2010.09.08 Szarlotek
 
To dobrze, że swoje nadwyżki zasuszyłam, bo w razie czego będę miała koło ratunkowe :)
2010.09.08 ewelosa
 
Shinju uda sie uda - właśnie dzisiaj upiekłam chleb na obudzonym Hektorze. Jest przepyszny:)

Szarlotku ja też jeszcze sobie porcyjkę ususzę tak na czarną godzinę :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl