przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84

Składniki:

Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84 500 g maki pszennej
2 łyżki pszennych otrąb
330 ml wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soli plus szczypta
14 g drożdzy
200 g salami
8 dużych plastrów sera gouda
125 g mozarelli
suszony koperek - ten dostałam od Gin :)
3 łyżki pasty z pomidorów, kaparów i oliwek
1 żółtko
1 łyżka wody


Sposób przygotowania:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze - odstawiamy na 10 minut.
Wsypujemy 350 g mąki, 1/2 łyżki soli, oliwę i mieszamy. Powstanie lekko lejące się ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto przebijamy, dosypujemy pozostałą mąke i wyrabiamy - ja dosypałam jeszcze dodatkowo 2 małe garście mąki bo ciasto było jakieś rzadkie.

Wałkujemy ciasto na prostokąt - ja zrobiłam dwa mnijesze prostokąty. Posypujemy szczyptą soli.

Ciasto smarujemy pastą z pomidorów, układamy połowę salami, teraz plasterki sera żółtego i ponownie salami.
Rwiemy mozarellę i rozkładamy równomiernie. Posypujemy koperkiem.

Zwijamy ciasno w roladę - tak by powstałą rolada o długości dłuższego boku naszego prostokąta. Dokładnie sklejamy końce i złożenie - ja sklejenie rolady u mieściłam pod spodem.

Układamy roladki na papierze do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem z łyżką wody. Odstawiamy na 20 minut by lekko podrosło a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.

Pieczemy 25-30 minut aż rolada będzie złotobrązowa. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i kroimy na kanapki o grubości takiej jaką preferujemy.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Olciaky która prowadzi bloga www.galeriachleba.blogspot.com.
Zaproponowała wyrolowana kanapkę która bardzo przypadła mi do gustu - wiedziałam, że ją zrobię.

Z podanej porcji zrobiłam dwe mnijesze rolady które starczyły nam na śniadanie i dwie kolacje :)

Zrolowana kanapka jest pyszna, ale mi osobiście i mojemu mężowi także bardziej smakuje lekko ciepła.



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.14 Majana
 
Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84 O jak ładnie Ci się upiekła ta kanapeczka! Mniam, zjadłabym taką na śniadanko:)
2010.09.14 olciaky
 
Zrolowana kanapka Weekendowa Piekarnia 84 Mojemu braciszkowi smakuje również bardziej ciepła, aczkolwiek tak bardzo uradowanego (na widok jakiegoś wypieku) już dawno go nie widziałam:)

Pozdrawiam Cię Ewelosko i dziękuję, że piekłaś!
Olcik

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl