przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
45 g letniej wody
75 g białej mąki pszennej

Ciasto właściwe:
500 g białej mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej sitkowej - dałam żytnią 720
100 g mąki pszennej razowej
455 g letniej wody
13 g soli
120 g uprażonych ziaren słonecznika


Sposób przygotowania:

Składniki zaczyny dokładnie mieszamy, przykrywamy folia i odstawiamy na 12 godzin.

Do miski wsypujemy mąki i wlewamy wodę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Dodajemy sól i zaczyn. Wyrabiamy 5 minut a następnie dodajemy wystudzony słonecznik. Ponownie wyrabiamy 3 minuty - ma byc elastyczne i gładkie.

Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 i 1/2 godziny - składając ciasto co 50 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy luźną kulę którą odstawiamy na 15 minut.

Z każdej kulki formujemy bochenek, złączeniem w górę kładziemy w koszykach do wyrastania - odstawiamy na około 1,5 godziny.
Ja jeden koszyk dałam na pół godziny na balkon - gdyż mam jeden kamień do pieczenia a dwa bochenki mi się na niego nie zmieszczą.

Rozgrzewamy piec razem z kamieniem do pieczenia do 250'C.
Wkładamy nacięty bochenek i pieczemy z parą przez 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy bez pary 35 minut.



Pisałam Wam już nie raz Tatter jest dla mnie jednym z guru jeżeli chodzi o pieczenie chleba - muszę tutaj wymienić Margot, Gospodarną Narzeczoną, Liskę, Zawszepolkę.

To od tych osób bardzo wiele się nauczyłam i jestem pewna, że jeszcze się nauczę.


DZIĘKUJĘ WAM



Ten chleb pochodzi od Tatter która prowadzi bloga www.palcelizac.blogspot.com.

Ciasto chlebowe dało się ładnie formować i nie sprawiało mi kłopotu.

Chleb wyszedł przepyszny z taką chrupiącą skórką - ja sobie mówię, iż to przez kamień do pieczenia w domu chleba.









Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.24 olciaky
 
Mmm...
2010.09.24 Panna Malwinna
 
u mnie zniknął by w 5 minut;)
2010.09.24 kasandraa6
 
muszę też taki zrobić pięknie wygląda
2010.09.26 Majana
 
Piękny chlebek! :)
2010.09.30 ewelosa
 
Malwinko napewno bo jest pyszny :)

Kasandro Majanko dziękuję :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 5

Copyright © 2008 ewelosa.pl