przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb Grahama

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb Grahama

Składniki:

Chleb Grahama 750 g mąki pszenno-razowej
250 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdzy
40 g cukru
1 łyżka soli
500 ml płynu (mleko, serwatka, maślanka, woda)
tłuszcz do posmarowania formy


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, dwie wąskie długie foremki posmarować tłuszczem, opruszyć mąką.

Drożdze rozetrzeć z cukrem w garnuszku, dodać 1/8 l letniego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn. Gęstośc rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany.
Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100%, dodac sól, zarobić ciasto dolewając, o ile potrzeba, mleka lub wody. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.

Napełnić ciastem formy do połowy, wyrównać wygładzając powierzchnię zwilżoną ręką. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia.

Nagrzać dobrze piekarnik - ja nagrzałam do 220'C. Wstawic ciasto i piec około godziny. Szpilką drewnianą zrobić próbę, o ile po nakłóciu i wyjęciu z ciasta szpilka jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów foremki, wyjąć.

Oddzielic chleb nożem od foremki, wyłożyć na stolnicę. Gorący posmarować wodą, oprzeć o wyższy brzeg stolnicy.

Z tego samego ciasta można wyrabiać małe grahamki, które w postaci wałeczków długości 8-10 cm, średnicy 4 cm można układać na posmarowanej blaszcze.

Gdy wyrosną, posmarować lekko osłodzoną wodą i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć na stolnicę, gorące posmarować osłodzoną wodą.



Dzisiaj rozpoczyna się akcja "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.

Jakiś czas temu dostałam od swojego teścia "Kuchnię polską" wydaną w 1974 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.

Powiem Wam jestem zachwycona tą książką - jest skarbnicą widzy i przepisów o których niestety zapominamy. Przepisy z których skorzystałam podaję zachowując oryginalną ich pisownię.

Postanowiałam upiec chleb Grahama.
Chleb jest na samych drożdzach i smakuje wybornie.
Ciasto nie sprawiało mi kłopotów - choć następnym razem dodam ciut więcej wody.

Ten chleb Grahama jest moją pierwszą propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku".




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.10.29 jolantaszyndlar
 
Chleb Grahama Tośmy się Kochana zgadały, ja go dzisiaj piekę:)

Mówisz, że pyszny, to cieszę się tym bardziej:)

pozdrawiam ciepło
2010.10.29 atina
 
Chleb Grahama Piękny i pysznie się prezentuje:)

A takiej wspaniałej pozycji książkowej to tylko pozazdrścić :)

Pozdrawiam!
2010.10.29 Szarlotek
 
Chleb Grahama Właśnie szukałam tego przepisu, więc dzięki za przypomnienie :)
2010.10.29 margot
 
Chleb Grahama Ale piękny i zdjęcie takie cudo
2010.10.29 kabamaiga
 
Chleb Grahama Eweloso przepiękny.

Dobrze, że właśnie wyjęłam dwa chleby z piekarnika bo byłoby mi bardzo smutno ;)
2010.10.30 Majana
 
Chleb Grahama Jest wspaniały Ewelinko!:)
2010.11.01 Panna Malwinna
 
Chleb Grahama zrobiłam;) dziękuję , że mnie namówiłaś do jego wypieku. jeden bochenek już zniknął. no i mam za sobą ten pierwszy chlebowy raz;)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 15

Copyright © 2008 ewelosa.pl