praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb Grahama
Składniki:
750 g mąki pszenno-razowej 250 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdzy 40 g cukru 1 łyżka soli 500 ml płynu (mleko, serwatka, maślanka, woda) tłuszcz do posmarowania formy |
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, zostawić w ciepłym miejscu, dwie wąskie długie foremki posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Drożdze rozetrzeć z cukrem w garnuszku, dodać 1/8 l letniego mleka. W mące zrobić zagłębienie, wlać płyn, zarobić rozczyn. Gęstośc rozczynu powinna odpowiadać gęstości kwaśnej śmietany. Zostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zwiększy objętość o 100%, dodac sól, zarobić ciasto dolewając, o ile potrzeba, mleka lub wody. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Wyrabiać starannie, aż zacznie odstawać od ręki i od dna naczynia, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Napełnić ciastem formy do połowy, wyrównać wygładzając powierzchnię zwilżoną ręką. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Nagrzać dobrze piekarnik - ja nagrzałam do 220'C. Wstawic ciasto i piec około godziny. Szpilką drewnianą zrobić próbę, o ile po nakłóciu i wyjęciu z ciasta szpilka jest sucha, a ciasto ładnie zrumienione odstaje od brzegów foremki, wyjąć. Oddzielic chleb nożem od foremki, wyłożyć na stolnicę. Gorący posmarować wodą, oprzeć o wyższy brzeg stolnicy. Z tego samego ciasta można wyrabiać małe grahamki, które w postaci wałeczków długości 8-10 cm, średnicy 4 cm można układać na posmarowanej blaszcze. Gdy wyrosną, posmarować lekko osłodzoną wodą i piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjąć, wyłożyć na stolnicę, gorące posmarować osłodzoną wodą. Dzisiaj rozpoczyna się akcja "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą patronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. Jakiś czas temu dostałam od swojego teścia "Kuchnię polską" wydaną w 1974 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. Powiem Wam jestem zachwycona tą książką - jest skarbnicą widzy i przepisów o których niestety zapominamy. Przepisy z których skorzystałam podaję zachowując oryginalną ich pisownię. Postanowiałam upiec chleb Grahama. Chleb jest na samych drożdzach i smakuje wybornie. Ciasto nie sprawiało mi kłopotów - choć następnym razem dodam ciut więcej wody. Ten chleb Grahama jest moją pierwszą propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku". |
2010.10.29 jolantaszyndlar
|
| Tośmy się Kochana zgadały, ja go dzisiaj piekę:) Mówisz, że pyszny, to cieszę się tym bardziej:) pozdrawiam ciepło |
2010.10.29 atina
|
| Piękny i pysznie się prezentuje:) A takiej wspaniałej pozycji książkowej to tylko pozazdrścić :) Pozdrawiam! |
2010.10.29 Szarlotek
|
| Właśnie szukałam tego przepisu, więc dzięki za przypomnienie :) |
2010.10.29 margot
|
| Ale piękny i zdjęcie takie cudo |
2010.10.29 kabamaiga
|
| Eweloso przepiękny. Dobrze, że właśnie wyjęłam dwa chleby z piekarnika bo byłoby mi bardzo smutno ;) |
2010.10.30 Majana
|
| Jest wspaniały Ewelinko!:) |
2010.11.01 Panna Malwinna
|
| zrobiłam;) dziękuję , że mnie namówiłaś do jego wypieku. jeden bochenek już zniknął. no i mam za sobą ten pierwszy chlebowy raz;) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|