przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb mieszany z mieszanką ziaren Piekarnia po godzinach

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn
200 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki razowej typ 2000
5 g świeżych drożdzy
200 g wody
5 g soli

Ciasto właściwe
500 g mąki pszennej chlebowej
75 g mąki pszennej razowej
25 g żytniej razowej
100 g mąki orkiszowej - ja dałam żytnią razową typ 2000
150 g mieszanki ziarenek - ja dałam słonecznik, pestki dyni i sezam
420 g wody
15 g świeżych drożdży
20 g soli
510 g zaczynu


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu dikładnie mieszamy na dośc gęstą pastę. Przykrywamy mokrym ręcznikiem i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Następnie wkładamy do lodówki na 12-24 max godzin.

Drożdze rozpuszczamy w odrobinie wody. Pozostałą wodę dodajemy do zaczynu i dokładnie mieszamy.
Wszytskie pozostałe składniki dodajemy do miski robota - bez soli - i mieszamy na prędkości 1 przez cztery minuty.

Następnie dodajemy sól i mieszamy ponownie przez sześc minut na prędkości 2. Można tez chleb zagniatać ręcznie.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w tempetraturze pokojowej na godzinę - po 30 minutach składamy.

Formujemy bochenek - ja włożyłam złożone ciasto w kopertę do kwadratowej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej otębami żytnimi. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Nacinamy chleb i wstawiamy do piekarnika do którego psikamy kilkanaście razy piskaczem. Pieczemy 15 minut.

Następnie otwieramy drzwiczki by wypuścić całą parę, zmiejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy 20 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejna wyborną propozycją w ramach wspólnego pieczenia w Piekarni po godzinach jest chleb autorstwa Zorry z bloga www.kochtopf.twoday.net.

Nawet nie wiecie jak ja lubię piec chleb - uwielbiam patrzeć jak zaczyn wyrasta, wąchać go a potem wyrabiać ciasto chlebowe.

I znowu patrzeć jak wyrasta i nabiera kształtu a potem upiec bochenek czy bułeczki.

I ten zapach unoszący sie w domu, zapach swojego chleba, zapach który czuć nawet na klatce:)

Uwielbiam poprostu uwielbiam :)





Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.02 atina
 
pysznie wygląda ten bochenek :)
2010.11.02 margot
 
Ale u Ciebie, ma fajny kolor , takiego rozgrzanego piasku i jak czytam.

Jak piszesz o tym jak lubisz piec chleb, to moja buska śmieje się od ucha o ucha :)

Fajnie, że jesteś
2010.11.02 Majana
 
Ładny ten Twój chlebuś Ewelosko! :))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl