przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93

Składniki:

Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 13 g świeżych drożdży
300 ml wody
1 łyżeczka soli
60 mąki pszennej grahama 1850 - ja się pomyliłam i dałam żytnią razową 2000 wymieszaną pół na pół z żytnią 720
420 g mąki pszennej chlebowej 550
woda do posmarowania


Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miski. Wodę podgrzewamy do 37'C - ja zrobiłam to na oko.
Wlewamy troche wody i rozpuszczamy w niej drożdze, nastepnie dodajemy resztę wody i sól.

Dodajemy stopniowo obie mąki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy sczelnie miskę folią i odstawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do wyrastania lub wkładamy na całą noc do lodówki.

Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x50 cm. Zwijamy ciasto jak roladę.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zlepiając brzegi tak by powstał wieniec.
Odstawiamy nie przykryty wieniec do ponownego wyrastania w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Piekarnik rozgzrewamy do 245'C, nacinamy równomiernie wieniec w ośmiu miejscach.

Wkładamy do piekarnika na 20 minut, po tym czasie smarujemy wodą i wyłączamy piekarnik.

Zostawiamy w nim wieniec na kolejne 20-25 minut by skórka stał się chrupiąca.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce do pieczenia.



Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni jest moja imienniczka Ewelina która prowadzi bloga www.lubietogotowanie.blogspot.pl.

Zaproponowała dwie propozycje które bardzo mi się spodobały i obie mam zamiar upiec.

Na pierwszy strzał poszedł wieniec - niestety w związku z moimi problemami (brat miał wypadek) pomyliłam mąki ale i tak wieniec wyszedł pyszny.

Upiekłam go z połowy porcji bo dzisiaj piekę drugą propozycję czyli chleb polski od Tatter.




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.17 EVE
 
Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 A wieniec Ci wyszedł iście mistrzowski :)

pozdrawiam ciepło :)
2010.11.18 Majana
 
Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 Rzeczywiście, jest piękny!
2010.11.18 Panna Malwinna
 
Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 jak patrzę na zdjęcia mam ochotę biec do kuchni i brać się za pichcenie;) super wygląda Siostrzyczko;**
2010.11.24 Szarlotek
 
Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 Obłędny! Wygląda nieziemsko )
2010.11.24 ewelosa
 
Chrupiący wieniec Weekendowa Piekarnia 93 Eve witaj w mych progach i dziękuję Tobie za tak wspaniałe propozycje:)

Majanko Szarlotku dziękuję bardzo za miłe słowa :)

Malwinko to biegnij tylko uważaj na siebie :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl