przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93

Składniki:

Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego 130% hydracji
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej - dałam 50 g otębów pszennych
1 łyżka soli
300 g letniej wody
2 łyżeczki kminku - dałam zmielonego
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łaczymy w misce a nastepnie zagniatamy gładkie i spężyste ciasto.

Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 2-2,5 godziny składając w tym czsie ciasto 2-3 razy.

Formujemy okragły bochenek, przekładamy do kosza i zostawiamy do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny.

Gdy dodaliśmy drożdze chleb wyrasta krócej gdy pieczemy na samym zakwasie cheb bedzie wyrastał dłużej.

Pieczemy w parą w piecu nagrzanym do 260'C przez 10 minut - ja piekłam w temperaturze 245'C i na kamieniu.

Następnie obniżamy temperaturę do 230'C i dopiekamy chleb jeszcze 20-25 minut.

Studzimy na kratce.



Jak pisałam wczoraj upiekłam i drugą propozycję z Weekendowej Piekarni.
Gospodyni Ewelinie z bloga www.lubietogotowanie.blogspot.com... dziękuję za wspaniałe propozycje i obie jakże smaczne.

Chleb nie sprawiał mi wcele kłopotów - ciasto ładnie się wyrabiało, wyrastało i formowało. Nie miałam też problemu przekładając wyrośniety chleb na kamień.

Chleb jest przepyszny i jak nie lubie kminku to dzieki własnemu pieczywu powoli powoli zaczynam się do niego prezkonywać. Dodaję narazie mielony kminek ale kto wie może z czasem będę dodawała cały. Kto wie




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.17 EVE
 
Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 Pięknie Ci się upiekł Ewelosko :)
jakie ma wspaniałe dziurki!

dziękuję za wspólne pieczenie!
pozdrawiam ciepło :)
2010.11.18 Majana
 
Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 Alez dziurki ma, wow! Piekny!:)
2010.11.18 Panna Malwinna
 
Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 jaki on...bossskiii Ewelinko! może i ja kiedyś takie apetyczne cudeńka będę piec
buziaki kochana;*
2010.11.24 Szarlotek
 
Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 Chlebami od Tatter jestem zauroczona.Wspaniale Ci się upiekł :) Zazdroszczę...
2010.11.24 ewelosa
 
Chleb Polski od Tatter Weekendowa Piekarnia 93 EVE dziękuję :)

Majanko no dziurki jakoś mu wyszły - też mi się podobają :)

Malwinko będziesz będziesz - zdolniacha jesteś :)

Szarlotku ja też jestm nimy oczarowana - zawsze mi smakują zawsze :)


kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl