przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb 5 ziaren na żytnim zakwasie

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

[b[Zaczyn zakwasowy:
230 g mąki żytniej razowej 1400
12 g aktywnego zakwasu żytniego
190 g wody

Namoczone ziarna:
80 g siemienia lnianego niełuskanego
70 g ziaren słonecznika
80 g łamanego żyta
20 g płatków owsianych lub ciętego owsa
20 g soli
375 g wrzącej wody

Ciasto właściwe:
680 g mąki chlebowej pszennej
5 g drożdży instant lub 15 g świeżych - można nie dodawać
300 g wody
14-15 g miodu

namoczone ziarna
cały zaczyn minus około 1 łyżka czyli 415 g


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu zakasowego mieszamy - najpierw w wodzie rozpuszczamy zakwas a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21-22'C.

W tym samym czasie wszytskie rodzaje ziarna zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy na noc.

Następnego dnia wszytskie składniki łaczymy i wyrabiamy 4-5 minut (mikserem z hakiem 3 minuty na wolnych obrotach i kolejne 3-4 minuty na szybszych). Ciasto będzie lepkie ale bedzie miało dobrze rozwinięty gluten.

Przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół - ja piekłam z połowy porcji więc tego nie robiłam.
Formujemy luźne kule i odstawiamy na 15 minut by odpoczeły.

Teraz formujemy owalne lub podłużne bohenki które wkładamy do koszyków mocno wysypanych mąką złączeniem w górę.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze 21-22'C do wyrastania na 50-60 minut.

Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 235-240'C. Można oczywiście piec bez kamienia.

Wyrośnięte bohenki nacinamy i przekładamy do naparowanego piekarnika. Bohenki 500 g pieczemy 30-35 minut a kilogramowe 10 minut dłużej.
Po 15 minutach zmiejszamy temperaturę do 220'C.

Studzimy na kratce.



Gdy tylko zobaczyłam ten chleb u Gospodarnej Narzeczonej która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot.com... wiedziałam, że musze go upiec.

Chleb jest mistrza J.Hamelmana i jest przepyszny.
Ciasto faktycznie lekko się lepi ale to w niczym nie przeszkadza.

Gdy do ciasta chlebowego dodacie drożdze będzie ono szybciej wyrastało - ja ich nie dodałam.

Chlebek ma chrupiącą skórkę, miękki miąższ o raczej małych dziurkach.
Polecam Wam ten chlebek bo jest wart upieczenia.



Przepis dodał(a) ewelosa


2011.01.19 jolantaszyndlar
 
Ewelosko śliczny:) ...aż czuje jego zapach u siebie w domu:)pozdrawiam ciepło kochana:)
2011.01.19 tmach
 
Ewelka, nie mam czasu ostatnio na nic, a Ty tu takie dobroci. Zjadłabym takiego chlebka.
Pozdrawiam
2011.01.25 Majana
 
Ja bym zjadła takiego chlebka Ewelinko!:))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 14

Copyright © 2008 ewelosa.pl