praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb 5 ziaren na żytnim zakwasie
Składniki:
[b[Zaczyn zakwasowy: 230 g mąki żytniej razowej 1400 12 g aktywnego zakwasu żytniego 190 g wody Namoczone ziarna: 80 g siemienia lnianego niełuskanego 70 g ziaren słonecznika 80 g łamanego żyta 20 g płatków owsianych lub ciętego owsa 20 g soli 375 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 680 g mąki chlebowej pszennej 5 g drożdży instant lub 15 g świeżych - można nie dodawać 300 g wody 14-15 g miodu namoczone ziarna cały zaczyn minus około 1 łyżka czyli 415 g |
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zaczynu zakasowego mieszamy - najpierw w wodzie rozpuszczamy zakwas a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21-22'C. W tym samym czasie wszytskie rodzaje ziarna zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól. Po lekkim przestudzeniu przykrywamy folią i odstawiamy na noc. Następnego dnia wszytskie składniki łaczymy i wyrabiamy 4-5 minut (mikserem z hakiem 3 minuty na wolnych obrotach i kolejne 3-4 minuty na szybszych). Ciasto będzie lepkie ale bedzie miało dobrze rozwinięty gluten. Przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół - ja piekłam z połowy porcji więc tego nie robiłam. Formujemy luźne kule i odstawiamy na 15 minut by odpoczeły. Teraz formujemy owalne lub podłużne bohenki które wkładamy do koszyków mocno wysypanych mąką złączeniem w górę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze 21-22'C do wyrastania na 50-60 minut. Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 235-240'C. Można oczywiście piec bez kamienia. Wyrośnięte bohenki nacinamy i przekładamy do naparowanego piekarnika. Bohenki 500 g pieczemy 30-35 minut a kilogramowe 10 minut dłużej. Po 15 minutach zmiejszamy temperaturę do 220'C. Studzimy na kratce. Gdy tylko zobaczyłam ten chleb u Gospodarnej Narzeczonej która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot.com... wiedziałam, że musze go upiec. Chleb jest mistrza J.Hamelmana i jest przepyszny. Ciasto faktycznie lekko się lepi ale to w niczym nie przeszkadza. Gdy do ciasta chlebowego dodacie drożdze będzie ono szybciej wyrastało - ja ich nie dodałam. Chlebek ma chrupiącą skórkę, miękki miąższ o raczej małych dziurkach. Polecam Wam ten chlebek bo jest wart upieczenia. |
2011.01.19 jolantaszyndlar
|
| Ewelosko śliczny:) ...aż czuje jego zapach u siebie w domu:)pozdrawiam ciepło kochana:) |
2011.01.19 tmach
|
| Ewelka, nie mam czasu ostatnio na nic, a Ty tu takie dobroci. Zjadłabym takiego chlebka. Pozdrawiam |
2011.01.25 Majana
|
| Ja bym zjadła takiego chlebka Ewelinko!:)) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|