przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb pszenno-żytni z całymi ziarnami żyta Piekarnia po godzinach 21

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn:
50 g ciepłej wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej razowej 2000

Namaczanka:
150 g ziaren żyta
150 g wrzącej wody
1/2 łyżki soli morskiej

Ciasto właściwe:
100 g mąki żytniej razowej 2000
200 g mąki pszennej chlebowej białej
100 g wody
1/3 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka płynnego słodu - dałam łyżeczkę w proszku
cały zaczyn minus 1 łyżka
cała namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin.

Żyto zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-14 godzin.
Następnego dnia doleamy 300 g wody i gotujemy ziarna na małym ogniu przez około 35 minut, aż wchłoną prawie całą wodę. Studzimy.

Wszystkie składniki ciasta chlebowego łaczymy w misce i wyrabiamy w mikserze albo na blacie lekko naoliwionym przez około 10 minut. Ciasto będzie się na początku kleiło ale w trakcie wyrabiania bedzie się stawało sprężyste.

Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 3-4 godziny.

W połowie wyrastania ciasto lekko odgazowujemy i składamy jeden raz.
A gdy podwoi objetość wykładamy je na blat, jeszcze raz składamy i formujemy okrągły bochenek.

Umieszczamy go w koszyku złączeniem do góry który to wkładamy do foliowej torebki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objetość.

Nagrzewamy kamień do pieczenia do 240'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika.
Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut a po 10 minutach wypuszczamy parę.

Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb przez następne 20-30 minut.

Studzimy na kratce.



Gdy zobaczyłam ten chleb u Poleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... wiedziałam, że go upiekę. Tak się złożyło, iz ten chleb jest też propozycją w ramach wspólnego pieczenia w Piekarni po godzinach.

Gotujacy sie jęczmień przypomniał mi zapach unoszący się w domu mojej babci tylko nie mogę sobie przypomnieć co babbia robiła z takiego gotowanego zboża.

Chleb jest raczej z tych cięższych, treściwych. Bardzo nam posmakował.

Dziękuję Polciu za wspaniały przepis :)





Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2011.02.26 jolantaszyndlar
 
Piękny bochen... po prostu cudny:) ..u mnie też dzisiaj chleb za chlebem z piekarnika wychodzi:) Buziak Kochana:)
2011.02.26 Tilianara
 
Wspaniały, a jeszcze to słoneczne zdjęcie - super :)
2011.02.27 margot
 
o tak , mi tez bardzo smakuje i robi lam go już i owsem , płatkami owsianymi , orkiszem i żytem :d
a twój ma taki fajny kolor , bardzo ciepły
2011.03.01 Majana
 
Śliczny chlebek i śliczne zdjęcie :)
2011.03.04 ewelosa
 
Joluś ależ mi miło - dziękuję

Tili , Majanko nie wiecie jak cieszą takie słowa i motywują do dalszych działań :)

Margot o to ciekawe propozycje mi podsunełaś - orkisz mam wiec pewnie skuszę się na taki chlebek :)

2011.03.10 Bea
 
Uwielbiam tego typu chleby! Niestety lamanego zyta juz w 'moim' sklepiku nie ma, a szkoda, bo jego dodatek do chlebow jest wspanialy.

Pozdrawiam serdecznie!

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 10

Copyright © 2008 ewelosa.pl