przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb mieszany pszenno-żytni Weekendowa Piekarnia 110

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb mieszany pszenno-żytni  Weekendowa Piekarnia 110

Składniki:

Chleb mieszany pszenno-żytni  Weekendowa Piekarnia 110 300 g maki pszennej typ 550
200 g maki żytniej typ 997- dałam 50 g mąki mąki żytniej typ 2000 i 150 g mąki żytniej typ 720
1 łyżka soli
200 ml wrzątku
1/2 paczki suszonych drożdzy - dałam 10 g świeżych
1/2 łyżeczki cukru
50 ml letniej wody
150 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka oleju

Glazura:
100 ml wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

W misce łączymy oba rodzaje mąk - u mnie trzy rodzaje - sól oraz cukier.
Wlewamy powoli wrzątek całyczas mieszając. Studzimy.

Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do mąki, dodajemy także zakwas.
Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10-15 minut.

Przekładamy ciasto do naoliwionej miski. Przykrywamy folią spożywczą i odastawiamy na co najmniej 12 godzin.

Następnie ponownie zagniatamy ciasto chlebowe przez około 10 minut. Można dodać odrobinę mąki gdyby się kleiło.

Formujemy kulę i przekładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

Krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik nagrezwamy do 250'C. Wstawiamy do niego pojemnik wypełniony wodą.

Wkładamy bochenek który wygładzamy wilgotnymi rękami. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 10 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy bochenek krochmalem z mąki ziemniaczanej i wody - nada on bochenkowi ładnego połysku.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni była Ela która prowadzi bloga www.zkartoflanegopola.blox.pl.

Ostatnio nie wyrabiam się totalnie z czasem i choc piekę w miarę na bieżąco to już z wstawieniem zawsze ejstem spóźniona. Przepraszam Was za to :)

Chleb upiekłam z połowy porcji i nie wiem dlaczego ale podczas pieczenia ślicznie na około mi pękł.
Bardzo nam smakował i piekłąm go już dwa razy i za każdym razem tak samo pękał.



Przepis dodał(a) ewelosa


2011.03.26 jolantaszyndlar
 
Chleb mieszany pszenno-żytni  Weekendowa Piekarnia 110 Mi też pękł, ale o tym wiesz Kochana:) ...ale smakowitości odmówić mu nie można:)...chyba przyjadę do Ciebie na korki z formowania bochenka. bo mi jakos takie śliczne kształtne nie do końca wychodzą:) wielki buziak
2011.03.28 Majana
 
Chleb mieszany pszenno-żytni  Weekendowa Piekarnia 110 Świetnie wygląda!:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl