praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Brązowy chleb na dwóch zaczynach
Składniki:
Zaczyn zakwasowy: 26 g aktywnego zaczynu żytniego razowego 260 g wody 260g maki żytniej 1150 - wymieszałam mąkę żytnią T 2000 i T 720 w proporcji 1:1 Zaczyn drożdżowy: 135 g brązowej mąki pszennej 1050 - jwymieszałam mąkę pszenną T 550 i T 2000 w proporcji 1:1 135 g wody 1.5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 270 g maki żytniej 1150 - wymieszałam mąkę żytnią T 2000 i T 720 w proporcji 1:1 70 g wody 13 g soli 10 g świeżych drożdży cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy |
Sposób przygotowania:
Składniki zaczynu zakwasowego mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 16 godzin w 26'C. Składniki zaczyny drożdżowego mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze 18'C na 16 godzin. Następnego dnia wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy 7 minut. Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Formujemy okrągły bochenek dobrze naciągnięty ** . Przekładamy go do mocno wysypanego maką koszyka rozrostowego i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 32'C na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 250'C. Przekładamy bochenek na kamień a pęknięcia smarujemy wodą. Pieczemy 15 minut w 250'C a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy kolejne 40 minut. ** - naciąganie bochenka Ciasto układamy gładka stroną na stole, brzegi ciasta naciagamy delikatnie i zakladamy do środka obracając ciasto wokół jego osi (5-6 zawiniec). Następnie przekładamy bochenek złączeniami w doł i wierzchami obu dłoni zbieramy ciasto "pod siebie" (naciagając je) i obracając bochenkiem raz w lewo, raz w prawo. Czynnosc te wykonuje sie na czystym stole (bez mąki) aby tarcie wystepujece w trakcie obracania bochenka pomagało naciągac boki ciasta. Nie dociskajcie złączen ciasta. Umieszczamy bochenek w mocno omaczonym koszu złączeniem w doł tym razem (pieczemy złączeniem w góre - to powoduje piękne rozstępy). Tak wyrastajacego bochenka nie nacina się. Chleb ten zobaczyłam już dwano u Alicji zktóra prowadzi bloga www.kuchnialicji.blogspot.com. Bardzo mie intrygował a to za sprawą innej metody jego przygotowania. Bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy a tutaj spotkałam się po raz pierwszy z naciąganiem bochenka. Wiedziałam, że to coś nowego i zakasałam rękawki. Jsk sprawnie naciągnąc bochenek dowiedziałam się od Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com. Cieszyłam się jak małe dziecko gdy udało mi się uformować bochenek tak jak pisała Tatter. Chleb jest pyszny, z małymi dziurkami i tak artystycznie pęknięty - co mu dodaje uroku. A tak przy okazji nadrobiłam zaległości w Weekendowej Piekarni 65 - gdy Alicja w marcu 2010 jej gospodarzyła były to za wysokie progi jak na moje nogi ;) |
2011.05.05 Majana
|
| Piękny chlebek. Ma cudowny kształt !:) |
2011.05.05 margot
|
| Takie chleby, Ewelka u Ciebie i ty mi tu piszesz ,za wysokie progi :D. Kokietka jedna :) Takie chleby to pieką zdolne ludzie, ot co ja o Pani myślę :) pozdrawiam |
2011.05.10 jolantaszyndlar
|
| Oj zjadłabym kromeczkę takiego pięknego chlebka:) Na pewno smakuje doskonale:) pozdrawiam ciepło i buziaka zasyłam:) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|