przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Brązowy chleb na dwóch zaczynach

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn zakwasowy:
26 g aktywnego zaczynu żytniego razowego
260 g wody
260g maki żytniej 1150 - wymieszałam mąkę żytnią T 2000 i T 720 w proporcji 1:1

Zaczyn drożdżowy:
135 g brązowej mąki pszennej 1050 - jwymieszałam mąkę pszenną T 550 i T 2000 w proporcji 1:1
135 g wody
1.5 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:
270 g maki żytniej 1150 - wymieszałam mąkę żytnią T 2000 i T 720 w proporcji 1:1
70 g wody
13 g soli
10 g świeżych drożdży
cały zaczyn zakwasowy
cały zaczyn drożdżowy


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu zakwasowego mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 16 godzin w 26'C.

Składniki zaczyny drożdżowego mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze 18'C na 16 godzin.

Następnego dnia wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy 7 minut.
Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.

Formujemy okrągły bochenek dobrze naciągnięty ** .
Przekładamy go do mocno wysypanego maką koszyka rozrostowego i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 32'C na 60 minut.

Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 250'C.
Przekładamy bochenek na kamień a pęknięcia smarujemy wodą.
Pieczemy 15 minut w 250'C a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy kolejne 40 minut.

** - naciąganie bochenka
Ciasto układamy gładka stroną na stole, brzegi ciasta naciagamy delikatnie i zakladamy do środka obracając ciasto wokół jego osi (5-6 zawiniec).

Następnie przekładamy bochenek złączeniami w doł i wierzchami obu dłoni zbieramy ciasto "pod siebie"
(naciagając je) i obracając bochenkiem raz w lewo, raz w prawo.

Czynnosc te wykonuje sie na czystym stole (bez mąki) aby tarcie wystepujece w trakcie obracania bochenka pomagało naciągac boki ciasta.

Nie dociskajcie złączen ciasta. Umieszczamy bochenek w mocno omaczonym koszu złączeniem w doł tym razem (pieczemy złączeniem w góre - to powoduje piękne rozstępy). Tak wyrastajacego bochenka nie nacina się.



Chleb ten zobaczyłam już dwano u Alicji zktóra prowadzi bloga www.kuchnialicji.blogspot.com.
Bardzo mie intrygował a to za sprawą innej metody jego przygotowania.

Bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy a tutaj spotkałam się po raz pierwszy z naciąganiem bochenka. Wiedziałam, że to coś nowego i zakasałam rękawki.

Jsk sprawnie naciągnąc bochenek dowiedziałam się od Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com.

Cieszyłam się jak małe dziecko gdy udało mi się uformować bochenek tak jak pisała Tatter.

Chleb jest pyszny, z małymi dziurkami i tak artystycznie pęknięty - co mu dodaje uroku.

A tak przy okazji nadrobiłam zaległości w Weekendowej Piekarni 65 - gdy Alicja w marcu 2010 jej gospodarzyła były to za wysokie progi jak na moje nogi ;)


Przepis dodał(a) ewelosa


2011.05.05 Majana
 
Piękny chlebek. Ma cudowny kształt !:)
2011.05.05 margot
 
Takie chleby, Ewelka u Ciebie i ty mi tu piszesz ,za wysokie progi :D.
Kokietka jedna :)

Takie chleby to pieką zdolne ludzie, ot co ja o Pani myślę :)

pozdrawiam
2011.05.10 jolantaszyndlar
 
Oj zjadłabym kromeczkę takiego pięknego chlebka:)

Na pewno smakuje doskonale:) pozdrawiam ciepło i buziaka zasyłam:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl