przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122

Składniki:

Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego 100% hydracji *
450 g mąki
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
12 g cukru
10 g masła
350 g wody

* - aby uzyskać zakwas pszenny bierzemy łyżkę zakwasu żytniego 100% hydracji dokarmiamy go 100 ml letniej wody i 100 g mąki pszennej chlebowej i po 10-12 godzinach mamy zakwas pszenny 100% hydracji


Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne, troche lepkie ciasto. Ja musiałam dodać dodatkowo około 3 łyżek mąki bo moje ciasto jakoś się strasznie lepiło.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny i składamy je dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na kawałki - ja podzieliłam je na 12 części. Z każdej formujemy lekko kule i odstawiamy na 10 minut by odpoczęły.

Za pomocą drewnianego wałka każdą porcję ciasta wałkujemy na owalne cienkie placki a następnie zwijamy w rulon.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
Odstawiamy do ponownego wyrastania by prawie podwoiły swoją objętość.

Wstawiamy blachę do nagrzanego do 240'C piekarnika i pieczemy z parą przez 10 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 220'C i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejną propozycją w ramach Weekendowej Piekarni są ałtajckie rożki Mariany na które przepis podała Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com.

Już kilka razy sie spotkałam z przepisem na te bułeczki ale jeszcze nigdy ich nie piekłam. Dlatego teraz postanowiłam, że to zrobię.

Bo jak wracać do wspólnego pieczenia chleba to trzeba iść na całość ;)

Rożki wyszły smaczne, mi osobiście smakowały najbardziej z prawdziwym masłem i pomidorkiem posypanym solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pyszności :)



Przepis dodał(a) ewelosa


2011.10.09 jolantaszyndlar
 
Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 Oj poszalałaś, poszalałaś ... tyle dobroci za jednym zamachem:)

Cudownie Ci wyszły:) mogę jednego? :)

wielki buziak
2011.10.09 Majana
 
Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 Piękne Ci wyszły! :))
Robiłam je dwa razy, są pyszne :))
Pozdrowienia :)
2011.10.12 Szarlotek
 
Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 Wspaniale wyglądają i ciągle mam je na liście do zrobienia :) Muszę i ja się za nie zabrać, bo recenzje mają pyszne :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl