przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Bochen słonecznikowy na zakwasie Weekendowa Piekarnia 127

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

350 g dojrzałego pszennego zakwasu 100% hydracji - dałam żytni
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 14,3 g białka
100 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki żytniej razowej T 2000
150 g mąki żytniej T 720
150 g mąki pszennej graham T 1850
455 g wody
10 g morskiej soli
120 g uprażonych nasion słonecznika


Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie mąki w misce z wodą i wyrabiamy w mikserze przez 2 minuty na wolych obrotach. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.

Dodajemy zakwas i sól, wyrabiamy przez 5 minut zmieniając obroty co minutę z średnich na wolne.

Wsypujemy ziarna (małą garść zostawiamy) i wyrabiamy przez 2 minuty aż będą dobrze połączone z ciastem.

Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrastania na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie mieszamy je mikserem tak z 5 obrotów by uwolnić gazy.

Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę, składamy w kopertę, odwracamy do góry nogami i zostawiamy by odpoczęło 20 minut.

Odłożoną garstkę nasion słonecznika wysypujemy na dno koszyka do wyrastania dobrze wysypanego mąką. Formujemy bochenek i wkładamy do koszyka na dwie godziny by ponownie wyrósł.

Chleb jest gotowy do pieczenia jeżeli wgłębienie zrobione palcem nie sprężynuje.
Godzinę przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 260'C - ja nagrzałam razem z kamieniem do pieczenia.

Wstawiamy bochenek do naparowanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 220'C i pieczemy przez 40 minut.

Studzimy na kratce do pieczenia.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amber która prowadzi bloga www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com.

Drugą propozycją jest chleb który powinien być zrobiony na zakawasie pszennym - ja się pomyliłam i zrobiłam na żytnim, dlatego mój chleb jest ciut ciemniejszy.

Chleb nie sprawiał mi kłopotów, ładnie wyrastał - bardzo lubię chleby z ziarnami i ten upiekę jeszcze nie raz.


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.03.29 jolantaszyndlar
 
Przepyszny jest ten chleb:) też go piekłam Kochana i upiekę jeszcze nieraz:)

Ja jednak z lenistwa w foremce piekłam, ale kolejnym razem upiekę na kamieniu, bo taki piękny jest ten Twój:)
buziaczek
2012.04.07 Majana
 
Wesołych Świąt Ewelosko! :*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl