przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi

Składniki:

Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu żytniego

Ciasto włąściwe:
480 g mąki pszennej
160 g mąki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g świeżych drożdży

100 g mieszanki żurawiny, rodzynek i orzechów laskowych


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 h.
Następnego dnia dodajemy składniki ciasta właściwego i dokładnie wyrabiamy by ciasto było gładkie.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Ma podwoić objętość.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez pół godziny i dobrze odsączamy.
Dodajemy razem z żurawiną i orzechami do ciasta i dobrze wyrabiamy.

Dwie keksówki - u mnie o wymiarach 175x85x75 mm - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę aż wyraźnie urosną.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Wkładamy keksówki z wyrośniętym chlebem, spryskujemy wodą i pieczemy bochenki 10 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy 20-30 minut, aż chleby będą rumiane. Wyjmujemy i stawiamy na chwilę na kratce kuchennej a potem wyjmujemy bochenki z keksówek i studzimy do końca.

Chleb można także upiec na kamieniu do pieczenia chleba i po uformowaniu włożyć do koszyków rozrostowych.



Ożywiłam swój ususzony zakwas. Chciałam upiec chleb z żurawiną bo bardzo ja lubię.

U Liski z bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... zobaczyłam chleb z rodzynkami i wiedziałam że go upiekę. Dodałam jeszcze orzechów laskowych i miałam mój comfort food jeżeli chodzi o pieczywo.

Chleb jest przepyszny, lekko słodki ale i przyjemnie chrupiący gdy natrafimy na orzeszka. Ma małe regularne dziurki i wilgotny miąższ.

Chleb dodaję do akcji "Święto żurawiy" którą prowadzi Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl...


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.11.30 jolantaszyndlar
 
Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi Oj ja swojego jeszcze nie suszyłam, ale w sumie nie miałam potrzeby bo ciągle w użykowaniu jest:) .... uwielbiam zakwasowe chleby, a ten ma cudowne dodatki ...to naprawdę comfort food:)
2012.12.01 Majana
 
Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi Piękny jest ten chlebek Ewelosko. Z pewnością pyszny z tymi wszystkimi dodatkami:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl