przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb codzienny LU

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb codzienny LU

Składniki:

Chleb codzienny LU Zaczyn :
100 g aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
100 g mąki pszennej T 650
150 g letniej wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej T 650


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu łączymy razem i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Następnego dnia - ja zawsze nastawiam zaczyn na noc - do miski wlewamy wodę, dodajemy miód, drożdże, sól i mieszamy by się rozpuściły. Dodajemy cały zaczyn i mieszamy by się połączył z płynem.

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. Ciasto chlebowe ma podwoić objętość.

Następnie wyjmujemy ciasto na blat i formujemy dwa bochenki które umieszczamy w koszykach - ja piekłam chleby w keksówkach. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 1,5-2 godzin.

Wkładamy wyrośnięte bochenki do piekarnika nagrzanego do 250'C i naparowanego - jak już nie raz wspominałam idealnie do tego nadaje się spryskiwacz do kwiatów ;). Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut.

Teraz zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze około 20 minut. Upieczony chleb gdy go postukamy od dołu wydaje głuchy dżwięk ;)
Studzimy na kratce kuchennej.



Uwielbiam piec chleb, zakochałam się w tych czynnościach które towarzyszą wypiekowi chleba.

Wącham Hektora - bo tak ochrzciłam swój zakwas ;) i zawsze mówię o tak pachnie prawdziwy chleb.

Upajam się zapachem zaczynu, jestem wręcz w euforii gdy w domu pachnie pieczonym chlebem.

To dla mistyczne wręcz przeżycie - woda, drożdze, zakwas, mąką i mam chleb.

Chleb bez którego nie ma życia, nie ma Nas.

Ten chleb zobaczyłam u Jolci która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... a jego autorką jest LU która prowadzi bloga www.na-tropie-smaku.blogspot.com.

Chleb ma średniej wielkości dziurki o regularnym kształce, jest neutralny w smaku i dlatego pasuje do wszystkiego,

Jest pyszny taki właśnie codzienny chleb :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.06.04 jolantaszyndlar
 
Chleb codzienny LU Ewelosko niesamowicie scieszę sie, że upiekłaś ten chlebek ... my go uwielbiamy:) ...ja też zakochałam się z wypieku chleba, wiesz o tym .... to mnie relaksuje i uspokaja:) wielki buziak
2013.06.10 ewelosa
 
Chleb codzienny LU Jolciu ja też się cieszę bo chlebek jest tego wart :)

Wiem, wiem ;) buziaki Kochaniutka:*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl