przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Jagodzianki

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki Ciasto:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
2-3 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią
450 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
- najlepiej takich z poprzedniego dnia (nie mogą być zbyt wilgotne)

Nadzienie:
1,5 szklanki jagód wymieszanych z łyżką maki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru waniliowego z naturalna wanilią

jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania jagodzianek

Lukier:
3 łyżki cukru pudru wymieszanego z łyżką wody


Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 5 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki zagniatając gładkie, elastyczne ciasto które nie powinno kleić się do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy do wyrastania na około 1-1,5 godziny - czas zależy od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z ciasta odrywamy porcje o średnicy około 4 cm, rozpłaszczamy je w dłoni i na każdą porcję ciasta nakładamy niepełną łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi, zawijając je pod spód.

Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, do zrumienienia - zależnie od ich wielkości mogą się ciut dłużej piec. Wyjmujemy bułeczki, studzimy i lukrujemy.



Jagodzianki któż ich nie lubi ;)Przepisów na nie tysiące ja postanowiłam je upiec wg. przepisu Elizy Mórawskiej - Liski prowadzącej bloga www.whiteplate.blogspot.com... gdyż wiem, że to sprawdzone i niezawodne przepisy.

Jagodzianki wyszły pyszne, mięciutkie, po prostu idealne.

Jagodzianka no dobra dwie do tego kubek kawy i gazeta - to mój czas na relaks :)

Jagodzianki zgłaszam do akcji "Jagodowo nam edycja 5" w której biorę udział od samego początku a którą organizuje Olcik która prowadzi bloga www.waniliowachmurka.blogspot.com...


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.07.23 Majana
 
Jagodzianki Piękne jagodzianki!
Napakowane jagódkami, uwielbiam takie
Pozdrowienia:)
2013.07.28 jolantaszyndlar
 
Jagodzianki Uwielbiam jagodzianki:). Ja znalazłam już swój idealny przepis (u Tatter) na jgodzianki, ale popodziwiać i pozazdroscić nie zaszkodzi:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl