przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb wiejski

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb wiejski

Składniki:

Chleb wiejski Biga:
85 g mąki pszennej chlebowej
20 g mąki pszennej razowej T 2000
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży ( ja za radą a.grey odważyłam gram i podzieliłam go na pięć części)
0,2 g soli

Poolish:
105 g mąki pszennej chlebowej
115 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas:
170 g mąki pszennej chlebowej
40 g mąki pszennej razowej T 2000
115 g wody
105 g odświeżonego, gęstego zakwasu - dałam zakwas żytni

Ciasto:
540 g mąki pszennej chlebowej
40 g mąki pszennej razowej T 2000
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli

cała biga, poolish i zakwas


Sposób przygotowania:

W wieczór poprzedzający pieczenie przygotowujemy bige, poolish i zakwas. Odstawiamy w temperaturze około 25'C na 10-12 godzin.
Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 g letniej wody.

Obie mąki, rozpuszczone drożdże, poolish i 230 g pozostałe wody umieszczamy w misce robota. Zagniatamy aż składniki się połączą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Następnie po autolizie dodajemy bige, zakwas, sól i pozostałą wodę. Zagniatamy 5 minut - ciasto będzie miękkie i lekko klejące.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po 20 i 40 minutach odgazowujemy i zgniatamy.
Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, wkładamy do omączonego koszyka, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do temperatury 240'C.
Przekładamy wyrośnięty bochenek na kamień i nacinamy. Psikamy parę razy zraszaczem do kwiatów i szybko zamykamy piekarnik.

Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 200'C, wypuszczamy parę i pieczemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy chleb z piekarnika, zwiększamy temperaturę do 230'C i po około 5 minutach gdy piekarnik się już nagrzeje do tej temperatury wkładamy ponownie chleb.
Dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.



Czasami lubię piec chleby które wymagają dłuższych przygotowań - potrzebna nam jest biga, poolish i zaczyn. Nie raz piekłam takie chleby i wiem, że są pyszne.

Ten chleb wiejski zobaczyłam u a.grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. To mój drugi przepis na chleb który mi się spodobał u niej.

Chleb wiejski jest pyszny. Bardzo ładnie wyrasta i nie sprawiał mi żadnych problemów podczas robienia.

Mój wyrastał w owalnym koszyku rozrostowym i ma okrągły kształt który trzymał po przełożeniu na kamień - ahh uwielbiam takie chleby.


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.08.12 jolantaszyndlar
 
Chleb wiejski Znam ten chlebuś, piekłam go i jest pyszny:) uwielbiam chleby pieczone na kamieniu:) buziole

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl