praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb wiejski
Składniki:
Biga: 85 g mąki pszennej chlebowej 20 g mąki pszennej razowej T 2000 60 g wody 0,2 g świeżych drożdży ( ja za radą a.grey odważyłam gram i podzieliłam go na pięć części) 0,2 g soli Poolish: 105 g mąki pszennej chlebowej 115 g wody 0,2 g świeżych drożdży 0,2 g soli Zakwas: 170 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki pszennej razowej T 2000 115 g wody 105 g odświeżonego, gęstego zakwasu - dałam zakwas żytni Ciasto: 540 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki pszennej razowej T 2000 320 g wody 5 g świeżych drożdży 22 g soli cała biga, poolish i zakwas |
Sposób przygotowania:
W wieczór poprzedzający pieczenie przygotowujemy bige, poolish i zakwas. Odstawiamy w temperaturze około 25'C na 10-12 godzin. Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 g letniej wody. Obie mąki, rozpuszczone drożdże, poolish i 230 g pozostałe wody umieszczamy w misce robota. Zagniatamy aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie po autolizie dodajemy bige, zakwas, sól i pozostałą wodę. Zagniatamy 5 minut - ciasto będzie miękkie i lekko klejące. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po 20 i 40 minutach odgazowujemy i zgniatamy. Wyrośnięte ciasto formujemy w kulę, wkładamy do omączonego koszyka, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do temperatury 240'C. Przekładamy wyrośnięty bochenek na kamień i nacinamy. Psikamy parę razy zraszaczem do kwiatów i szybko zamykamy piekarnik. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 200'C, wypuszczamy parę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika, zwiększamy temperaturę do 230'C i po około 5 minutach gdy piekarnik się już nagrzeje do tej temperatury wkładamy ponownie chleb. Dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Czasami lubię piec chleby które wymagają dłuższych przygotowań - potrzebna nam jest biga, poolish i zaczyn. Nie raz piekłam takie chleby i wiem, że są pyszne. Ten chleb wiejski zobaczyłam u a.grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. To mój drugi przepis na chleb który mi się spodobał u niej. Chleb wiejski jest pyszny. Bardzo ładnie wyrasta i nie sprawiał mi żadnych problemów podczas robienia. Mój wyrastał w owalnym koszyku rozrostowym i ma okrągły kształt który trzymał po przełożeniu na kamień - ahh uwielbiam takie chleby. |
2013.08.12 jolantaszyndlar
|
 | Znam ten chlebuś, piekłam go i jest pyszny:) uwielbiam chleby pieczone na kamieniu:) buziole |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|