praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Gersterbrot - przypalany chleb
Składniki:
Zaczyn: 265 g mąki żytniej T 997 lub T 1150 - ja dałam 190 g mąki żytniej T 720 i 75 g mąki żytniej T 2000 265 g wody 27 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: cały zaczyn 275 g mąki żytniej T 997 lub T 1150 - dałam 200g mąki żytniej T 720 i 75 g mąki żytniej T 2000 140 g mąki pszennej T 1050 - dałam 40g maki pszennej T 1850 i 100g mąki pszennej T 650 180 g wody 14 g soli 10 g świeżych drożdży opcjonalnie |
Sposób przygotowania:
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy i odstawiamy na 18 godzin. Następnego dnia łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy przez 7 minut. Odstawiamy na około 45 minut do wyrastania. Po tym czasie smarujemy chleb wodą i przypalamy - ja zrobiłam to palnikiem do creme brule. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 260'C. Wkładamy do piekarnika i naparowujemy go. Pieczemy przez 15 minut a następnie wypuszczamy parę i obniżamy temperaturę do 200'C. Pieczemy przez około 55 minut. Gdy chcemy aby skórką chleba była chrupiąca na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 230'C - gdy nie to pozostawiamy 200'C. Wyjmujemy i studzimy chleb na kratce kuchennej. Chleb przypalany Gersterbrot jest specjalnością północnych Niemiec. Jest opalany płomieniem który nadaje mu specyficznego smaku i zapachu. Przepis pochodzi z bloga www.ketex.de... który prowadzi Ketex piekarz amator. Pierwszy raz piekłam ten chleb zimą ;) ale chleb jest tak wyjątkowy, że wiedziałam już wtedy, iż upiekę go na specjalną okazję jeszcze raz. Dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Chleba - jak już nieraz pisałam chleb jest dla mnie magią. Uwielbiam jego zapach w każdym etapie przygotowania - od zapachu zaczynu Hektora hehe poprzez zapach ciasta chlebowego a skończywszy na upajającym zapachu upieczonego bochenka chleba. Nawet w pracy potrafię uciąć sobie pogadankę z piekarzami na temat pieczenia chleba czym wywołuję ogólne zdziwienie choć już coraz mniejsze ;) Pamiętam pytanie jednego z nich: "- Czemu ty tak oglądasz te świeżo upieczone bochenki i je wąchasz ?" Odpowiedziała mu to co Wam piszę, że chleb to magia. W tym wyjątkowym dla wszystkich piekarzy dniu blogerzy z całego świata pieką chleby a osobą która zaprasza do wspólnego pieczenia jest Zorra www.kochtopf.me... Chleb Gersterbrot jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miąższ o średniej wielkości dziurkach - choć zdaję sobie sprawę, iż moje proporcje mieszania mąk są dalekie od ideału by otrzymać podane przez Ketex'a typy mąk to chleb uważam za bardzo udany. W tym Międzynarodowym Dniu Chleba mam dla każdego z Was jedno życzenie: Oby w Waszych domach nigdy nie zabrakło chleba, chleba który jest życiem... |
2013.10.17 Majana
|
| Musi być pyszny ten chlebek. Masz rację Ewelosko,że chleb to magia. Ja wprawdzie często nie piekę , raczej rzadko, ale znam to cudowne uczucie, kiedy wyrasta chleb i to oczekiwanie na piękny, pachnący bochenek. Fajnie jest świętować Światowy Dzień Chlebka razem. Pozdrawiam ciepło:* |
2013.10.17 jolantaszyndlar
|
| Ewelosko zadzam sie z tą magią ... cudowny ten chlebuś:) ... niestety nie mam palnika, ciekawa jestem czy bez przyopalania też by się ten chlebuś udał? buziaka zasyłam |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|