przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Gersterbrot - przypalany chleb

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Gersterbrot - przypalany chleb

Składniki:

Gersterbrot - przypalany chleb Zaczyn:
265 g mąki żytniej T 997 lub T 1150 - ja dałam 190 g mąki żytniej T 720 i 75 g mąki żytniej T 2000
265 g wody
27 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
275 g mąki żytniej T 997 lub T 1150 - dałam 200g mąki żytniej T 720 i 75 g mąki żytniej T 2000
140 g mąki pszennej T 1050 - dałam 40g maki pszennej T 1850 i 100g mąki pszennej T 650
180 g wody
14 g soli
10 g świeżych drożdży opcjonalnie


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy i odstawiamy na 18 godzin.

Następnego dnia łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy przez 7 minut. Odstawiamy na około 45 minut do wyrastania.

Po tym czasie smarujemy chleb wodą i przypalamy - ja zrobiłam to palnikiem do creme brule. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 260'C.

Wkładamy do piekarnika i naparowujemy go. Pieczemy przez 15 minut a następnie wypuszczamy parę i obniżamy temperaturę do 200'C. Pieczemy przez około 55 minut.

Gdy chcemy aby skórką chleba była chrupiąca na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 230'C - gdy nie to pozostawiamy 200'C.
Wyjmujemy i studzimy chleb na kratce kuchennej.



Chleb przypalany Gersterbrot jest specjalnością północnych Niemiec. Jest opalany płomieniem który nadaje mu specyficznego smaku i zapachu.

Przepis pochodzi z bloga www.ketex.de... który prowadzi Ketex piekarz amator.

Pierwszy raz piekłam ten chleb zimą ;) ale chleb jest tak wyjątkowy, że wiedziałam już wtedy, iż upiekę go na specjalną okazję jeszcze raz.

Dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Chleba - jak już nieraz pisałam chleb jest dla mnie magią. Uwielbiam jego zapach w każdym etapie przygotowania - od zapachu zaczynu Hektora hehe poprzez zapach ciasta chlebowego a skończywszy na upajającym zapachu upieczonego bochenka chleba.

Nawet w pracy potrafię uciąć sobie pogadankę z piekarzami na temat pieczenia chleba czym wywołuję ogólne zdziwienie choć już coraz mniejsze ;)
Pamiętam pytanie jednego z nich:
"- Czemu ty tak oglądasz te świeżo upieczone bochenki i je wąchasz ?"
Odpowiedziała mu to co Wam piszę, że chleb to magia.

W tym wyjątkowym dla wszystkich piekarzy dniu blogerzy z całego świata pieką chleby a osobą która zaprasza do wspólnego pieczenia jest Zorra www.kochtopf.me...

Chleb Gersterbrot jest pyszny, ma chrupiącą skórkę i miąższ o średniej wielkości dziurkach - choć zdaję sobie sprawę, iż moje proporcje mieszania mąk są dalekie od ideału by otrzymać podane przez Ketex'a typy mąk to chleb uważam za bardzo udany.

W tym Międzynarodowym Dniu Chleba mam dla każdego z Was jedno życzenie:

Oby w Waszych domach nigdy nie zabrakło chleba, chleba który jest życiem...


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.10.17 Majana
 
Gersterbrot - przypalany chleb Musi być pyszny ten chlebek. Masz rację Ewelosko,że chleb to magia. Ja wprawdzie często nie piekę , raczej rzadko, ale znam to cudowne uczucie, kiedy wyrasta chleb i to oczekiwanie na piękny, pachnący bochenek.
Fajnie jest świętować Światowy Dzień Chlebka razem. Pozdrawiam ciepło:*
2013.10.17 jolantaszyndlar
 
Gersterbrot - przypalany chleb Ewelosko zadzam sie z tą magią ... cudowny ten chlebuś:) ... niestety nie mam palnika, ciekawa jestem czy bez przyopalania też by się ten chlebuś udał? buziaka zasyłam

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl