przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Biscotti z kandyzowaną gruszką i imbirem oraz orzechami brazylijskimi

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
17 dkg miękkiego masła
1/4 szklanki cukru zwykłego
1/2 szklanki cukru cynamonowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
3/4 szklanki kandyzowanej gruszki
3/4 szklanki orzechów brazylijskich
5 kostek kandyzowanego imbiru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

Kandyzowaną gruszke kroimy w średnią kostkę, imbir w drobna kosteczkę a orzechy na mniejesze kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 165'C.

Makę łączymy przesiewając z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, esencję waniliową i ucieramy chwilę.

Teraz wsypujemy makę i mieszamy aż składniki dobrze sie połączą. Dodajemy kandyzowaną gruszkę, kandyzowany imbir, skórkę pomarańczową i orzechy. Mieszamy by dodatki w miarę równomiernie się rozłożyły po cieście. Masa będzie dość lepka - ale taka ma być.

Ciasto dzielimy na dwie porcje i dobrze umączonymi rekoma formujemy dwa wałki o długości około 36 cm a szerokości około 2,5 cm - lekko spłaszczone. Układamy wałki ciasta na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - biscotti będą rosły na boki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut - do momentu aż będą się wydawały suche i zaczną się lekko rumienić.

Wyjmujemy podpieczone biscotti z piekarnika i studzimy 10 minut. Ostrym nożem kroimy lekko ukośne kromeczki o grubości 1,5 cm. Ponownie układamy na blaszcze na płasko.

Wkładamy następnie do piekarnika i pieczemy po 8 minut z każdej strony aż zaczną się ładnie rumienić. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniczku.



Przyznam sie Wam ze wstydem w tym roku po raz pierwszy upiekłam biscotti. Ale wychodzę z założenia, że człowiek się uczy przez całe życie i ja właśnie nauczyłam sie piec przepyszne biscotti.

Przepis na te zobaczyłam u Bei z blogu www.beawkuchni.com... a ona ma go od Bajaderki która podała go na forum CinCin.

Biscotti wyszły tak pyszne, że niestety musiałam je ukryć przed moją rodzinką gdyż nie dotrzymałyby świąt.
Są takie maślane, lekko twarde i bardzo aromatyczne - kandyzowana gruszka, kandyzowany imbir idealnie współgrają smakowo z kandyzowaną skórką pomarańczową i chrupiacymi orzechami.

Te biscotti zgłaszam do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga oraz do akcji "Świąteczne prezenty" Cudawianki.




Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl