przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki

Składniki:

Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki CIASTO:
1/2 kg mąki
1 szklanka letniej wody
1/2 kostki świeżych drożdzy
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

FARSZ:
1/2 kg kapusty kiszonej
1-2 cebule
1 jajko
2-3 łyzki bułki tartej
sól, pieprz ziołowy i pieprz kajeński
gałka muszkatołowa
odrobina przyprawy do pierników
przyprawa do dań z kapusty

jajko rozbełtane do posmarowania kapusniaczków
czarnuszka, sezam lub kminek do posypania


Sposób przygotowania:

Z drożdzy, cukru i wody robimy rozczyn. Odstawiamy na chwilę.

Do miski miksera wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i olej - wyrabiamy na gaładkie ciasto - będzie ona lekko twarde, ale nie przejmujcie się takie ma być. Odstawiamy przykryte na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie obieramy i kroimy na drobną kostkę cebulę. Podsmażamy na oleju - ale tylko by się zeszkliła.

Kapustę płuczemy - tylko wtedy gdy jest mocno kwaśna - i siekamy. Dodajemy do cebuli i doprawiamy według własnego smaku. Smażymy razem z cebulą około 5-10 minut. Studzimy i dodajemy jajko oraz bułkę tartą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wymiarach zbliżonych do 50x30 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz - ja nakładam go na szerokośc 2 cm.

Teraz przykrywamy farsz dłuższym bokiem i zwijamy - ma nam powstać "kiełbasa" długa tak jak mieliśmy dłuższy bok.
Teraz kroimy paszteciki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem lub kminkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy 20-25 minut.



Przepis na kapuśniaczki dostałam od swojej koleżanki Joli - moje wyszły takie duże, że musiałam je piec jak bułeczki drożdzowe tak na płasko.

Kapuśniaczki wyszły bardzo smaczne a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie - najlepsze są takie lekko przestudzone.

To mój kolejny przepis który zgłaszam do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009" którą prowadzi Olga Smile.




Przepis dodał(a) ewelosa


2009.12.31 margot
 
Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki ale apetyczne
2009.12.31 Majana
 
Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki Pyszności! Mniam:)
2009.12.31 ewelosa
 
Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki Dziękuje dziewczyny - ale najlepsze są takie lekko ciepłe :)
2010.12.02 Panna Malwinna
 
Paszteciki z kapustą czyli kapuśniaczki to mi się podoba- może na święta zrobię, w sumie niedrogo ale na pewno pysznie z barszczykiem;)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl