przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Schab faszerowany suszonymi śliwkami, czosnkiem i rozmarynem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 kg schabu bez kości

150 g suszonych śliwek takich mięsistych
5 ząbków czosnku
oliwa i olej
2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka świeżych listków laurowych
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól


Sposób przygotowania:

Schab nakłówamy na wylot nożem i faszerujemy śliwkami (ja je lekko pociełam) czterema ząbkami czosnku i kilkoma posiekanymi listkami rozmarynu. Ja farsz lekko posoliłam.

Wkładamy w siatkę lub obwiązujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony na złoto. Wsuwamy gałązki rozmarynu pod siatkę.

Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wlewamy 2-3 łyżki oliwy oraz dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ziarna pieprzu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dobrze solimy. Chwilkę podsmażamy uważając by nie spalić czosnku i tak powstałą marynata nacieramy schab.

Wkładamy do blaszki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez godzinę.

Po upieczeniu zostawiamy mięso w wyłączonym lekko otwartym piekarniku by odpoczęło przez 10-15 minut.



Przepis na ten schab zobaczyłam w magazynie kulinarnym KUKBUK i jest autorstwa Elizy Mórawskiej w blogosferze kulinarnej znanej jako Liska:).

Przygotowanie jest banalnie proste a wygląd schabu to już sami oceńcie.
Mieso nie jest suche co dość często się zdaża w przypadku faszerowanego schabu.

Mam tylko jedno małe zastrzeżenie mięso choć je dość mocno posoliłam było za mało słone - tak sie teraz zastanawiam gdyby je namoczyć w solance tak z kilka godzin może efekt byłby akurat;)

Schab jest smaczny zarówno pokrojony w plastry i jedzony na ciepło jak i jako wędlina na kanapki. Ja podałam go także jako danie obiadowe pokrojony w grube plastry z sosem pieczeniowym.

Schab faszerowany śuszonymi śliwkami, czosnkiem i rozmarynem zgłaszam do akcji:
- "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp...


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.01.03 jolantaszyndlar
 
zdecydownie moje smaki:) ..... zasyłam wielkiego buziaka Ewelosko:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl